Yaprak Porselen Nedir?
Diş estetiği uygulamalarında sıklıkla karşımıza çıkan yaprak porselen nedir? Lamina, lamine, olarak da adlandırılan yüzey kaplamaları, halk arasında yaprak porselen olarak bilinmektedir. Bu işlem, dişlerin tam olarak kesilmesine gerek kalmadan, ön yüzeylerinde bir miktar diş aşındırması veya şekillendirilmesiyle yapılabilen bir restorasyon çeşididir.
Estetik diş hekimliğinin en önemli konularından biri lamina estetiktir. Laminalar, günümüz şartlarında kişilere çok avantajlı bir oluşum sunmaktadır. Tabii ki diş hekimliği kontrolünde ve uygun planlamalar dahilinde yapılırsa, oldukça sağlıklı olduğunu söylemek mümkündür. Yaprak porselenler gün ışığını rahatlıkla geçirmekte, bu yüzden diğer protez çeşitlerine göre daha doğal bir görünüm kazandırmaktadır.
Hastanın isteğine göre teknik ekiple görüşülüp, hangi renk kullanılacağı belirlenmekte, hastaya uygulama öncesinde hangi boyutlara ulaşılacağı gösterilerek, hasta onayı verildikten sonra işlem yapılmaktadır. Son derece hassas bir işlem olarak karşımıza çıkan yaprak porselen işlemi nasıl yapılır? İşte detaylar!
Yaprak Porselen İşlemi Nasıl Yapılır?
Diş görünümünden rahatsız olan insanlar, hekime danıştıklarında kendilerine lamina yapılabileceğini, dişlerinin daha fazla aşındırılarak, çepeçevre şekillendirilerek kaplanabileceğini ya da ortodonti tedavi ile dişlerinin düzeltilebileceği söylenir. Bunların ayırıcı tanısı yapılır ve muayene sonrasında kendilerine bu seçeneklerden bahsedilir. Sonrasında kendilerinin de fikirleri alınıp, ortak bir tedavi planı saptanır.
Hasta isteğini belirttikten sonra hasta lamina isterse, bir ölçü alınır ve alçı model elde edinilir. Onun üzerinde teknik bir ekiple bir ölçüm yapılır. Ölçümün sonunda bu hastaya ne uygulanabilir, hangi kalınlıktaki lamina kullanılmalı? Hangi diş öne, hangisi geriye alınmalı? Gibi hususlara dikkat edilir. Çiğneme sistemleri kontrol edildiğinde, kırılma riski var mı? Kırılma riski varsa ne yapılmalı? Diye hepsi değerlendirilir.
Değerlendirme sonucu hastaya sunulur. Model üstünde kendisine gösterilir ve çeşitli yöntemlerle hasta ağzına aktarılır. Çeşitli bölgeleri aşındırma, çeşitli bölgelere ek yapmak üzere bir şeffaf kalıp oluşturulur. Hasta ağzına bu şeffaf kalıp takıldığında ışıkla dondurulur ve çıkartıldığı zaman hasta birebir bitmiş halini görebilir. Hasta beğenmezse düzeltme yapılır. Yaprak porselenlerin, yaklaşık 2-3 haftalık hazırlık aşaması vardır.
Hazırlık aşamasından sonra dişin üzerinden 0.3, 0.7 mm bir madde kaldırılır ve üzerine yaprak şeklinde porselenler gelir. Porselenler sizin beklentiniz doğrultusunda, estetik açıdan şekillendirilerek dişlerin üzerine yapıştırılır ve istenilen renklerde ve istenilen biçimlerde, sahip olunmak istenilen kişi ve dişe özel planlamayla hastalara hizmet verilir. Peki, yaprak porseleni kimler yaptırabilir?
Yaprak Porseleni Kimler yaptırabilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bu işlemin yapılması için belirli bir yaş sınırı yoktur. Hastanın kemik durumu, diş durumu müsaitse her zaman uygulanabilir. Sadece, büyük bir zorunluluk olmadığı sürece 18 yaş altına tavsiye edilmemektedir. Bazen hastalar dişlerin görünümünden çok memnun olmazlar.
Dişlerin şekillerinden, çapraşık, kırılmış, sararmış, lekeli oluşundan memnun olmayanlar ve bunların dışında hastanın dişleri içerdeyse güldüğünde karanlık bir görüntü veriyorsa; siyah koridor denilen yanak kısımlarda karartı varsa, bu tarz durumlarda da laminalar önerilir ya da kendileri bu konuda başvurabilir. Bu laminalar, kendi dişiniz gibi sağlıklı kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken tek şey kabuklu çerez, kalem gibi şeylerin ısırılmaması ve düzgün fırçalama esaslarına dikkat edilmesi gerekir.
İlgili Bloglar
-
Yaprak Porselen Nedir?
-
Şiddetli Diş Ağrısı Sorunlarında Ne Yapılmalı
-
Şeffaf Diş Teli
-
Restoratif Diş Tedavisi Nedir?
-
Diş Teli Tedavisine Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken 20 Şey
-
Hangi Diş Teli Renkleri Var? Hangisi Senin İçin En İyisi?
-
Diş Teli Sonrası Pekiştirme Plağı ya da Teli Kullanmam Gerekli mi?
-
Damaktan Et Alıp Diş Eti Yapmak
-
Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir
-
Bir Günde Diş Tedavisi
-
Periodontoloji Nedir?