Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Hem diş sağlığı hem de ağız sağlığı açısından oldukça önemli olan uykuda diş gıcırdatma sorunu, dişlerin sertçe gıcırdaması sonucunda ağır hasar almasına ve kırılmasına sebep olmaktadır.

Uykuda diş gıcırdatma bilimsel bilinen adıyla Bruksizm, günümüzde halk arasında karşımıza çıkan sağlık sorunu olmaktadır. Uykuda diş gıcırdatma sorunu genellikle uyku esnasında hastanın elinde olmayan sebeplerden dolayı dişlerini sıkması sonucu olmaktadır. Hem diş sağlığı hem de ağız sağlığı açısından oldukça önemli olan uykuda diş gıcırdatma sorunu, dişlerin sertçe gıcırdaması sonucunda ağır hasar almasına ve kırılmasına sebep olmaktadır. Uykuda diş gıcırdatma sorunu genellikle hasta tarafından bilinmekte ve elde olmayan sebeplerden dolayı yapılmaktadır. Hem diş hem de psikolojik açıdan uykuda diş gıcırdatma sorunun birçok sebep faktörü bulunmaktadır.

Diş Gıcırdatma Belirtileri Nelerdir?

Diş gıcırdatma sorunu hastada genellikle uyku anında ortaya çıkmakta ve hasta tarafından bilinmemektedir. Uyku esnasında elde olmayan sebeplerden dolayı hastada dış gıcırdatması yaşanmaktadır. Genellikle hastaların şikayetlerine göre ve Bruksizm Derneğinin araştırmaları sonucunda en yaygın olarak görülen belirtiler baş ağrısı ve temporomandibuler eklem hastalıklarıdır. Bruksizm Derneğine göre uykuda diş gıcırdatması yaşayan hastaların baş ağrılarının çok şiddetli olduğu gözlemlenmiştir. Diş gıcırdatması yaşayan hastaların en çok rastlanan belirtileri aşağıdaki listede yer almaktadır.
  1. Diş minesinde aşınma yaşanması durumundan dolayı yaşanan diş hassasiyeti
  2. Diş gıcırdatması sonucunda çenede oluşan ağrı ve çene kaslarında sıkışma meydana gelmesi
  3. Şakaklardan itibaren başlayan şiddetli baş ağrısı
  4. Dişlerde kırılma veya sallanma gibi hasar meydana gelmesi
  5. Diş eti çekilmesi ve diş etinde meydana gelen intihaplaşmalar

Uykuda Diş Gıcırdatmasının Ağız Sağlığına  Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Araştırmalar sonucunda uykuda diş gıcırdatma sorunun ağız sağlığına olumsuz yönde birçok zararı bulunduğu gözlemlenmiştir. Birçok hasta uyku esnasında dış gıcırdatma problemi yaşadığı için dişlerine vermiş olduğu zararın farkına varmakta güçlük çekmektedir. Uykuda diş gıcırdatma ile kuvvetli dış gıcırdatma sonucunda dişte kırılma veya sallanma gibi hasarlara yol açmaktadır.
Buda hem ağız, hem diş hem de diş eti sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Dişlerde olan köprü ve implant tedavilerinin çatlamasına, kırılmasına sebep olmaktadır. Ayriyeten diş etine hassasiyet ve dış minesinin aşınması durumunda diş hassasiyetine sebep olmaktadır. Diş gıcırdatma sonucunda çene kaslarında zarar gördüğü ve çene kaslarında fasiyel ağrı yaşandığı gözlemlenmiştir.

Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri

Uykuda diş gıcırdatma sorununun birden fazla sebebi olmaktadır. Genellikle uykuda yaşanan uyku sorunları, stres, olumsuz hayat şartları, alkol ve kafein tüketimi, ilaç kullanımı, uyku apnesi ve horlama sık karşılaşılan nedenlerden olmaktadır. Hastaların uyku esnasında yaşadığı uyku apnesi, uykuda konuşma ve horlama gibi rahatsızlıklara tedavi edilmez ise uykuda diş gıcırdatma sorununa yol açmaktadır.
Ayriyeten diş gıcırdatma sorunu yaşanan hastanın yaşamış olduğu duygusal çöküntü, hayat şartları, stres ve öfke gibi psikolojik hastalıklar sonucunda diş gıcırdatma sorunu yaşandığı gözlemlenmiştir. Bu sebepten dolayı diş gıcırdatması yaşayan hastalara rahatlatıcı müzik, sakin bir yürüyüş ve ılık suyla banyo gibi ferahlama yöntemleri tavsiye edilmektedir. Uykuda diş gıcırdatma sorununun bir başka nedeni ise hastanın yaşam koşulları, alkol ve nikotin tüketimidir. Fazla miktarda alınan alkol ve vücuda giren fazla miktarda kafein sebebiyle hastalarda dış gıcırdatması problemi yaşanmaktadır. Ayrıca hastanın kullanmış olduğu ilaçlar ve tedavi şekli de dış gıcırdatması sorununa sebep olabilmektedir.

Uykuda Diş Gıcırdaması Tedavisi

Uykuda diş gıcırdatması yaşayan kişiler mutlaka uzman bir diş hekimine başvuruda bulunmalıdır. Uzman doktorlar tarafından çeşitli tedavi yöntemlerinden en uygun olanı hastaya tavsiye edilmektedir. İlk olarak stresi azaltmak, rahatlamak ve alkol vs. tüketimini azaltmak gerekmektedir. Ardından en sık kullanılan tedavi yöntemi dişlerin üzerine takılan atel veya oklüzar cihazlar sayesinde çene ve kasların kontrolü ile diş gıcırdatma sorunu tedavi edilmektedir.
Gece koruyucusu olarak bilinen bu ürünler diş hekimleri aracılığıyla kişiye özel olarak yapılmakta ve reçete ile kullanıma başlanmaktadır. Bir diğer sık kullanılan yöntem ise çeneye takılan mandibular ilerletme cihazlarıdır. Çeneye takılan ve alt çenenin öne hareket etmesine yardımcı olan bu cihazlar sayesinde gece dış gıcırdatma sorunu ortadan kalkmış olacaktır.
 

İlgili Bloglar

  • Diş Teli Nasıl Takılır?
  • Çene Anomalileri
  • Diş Apsesi Nedir? Nasıl Geçer?
  • Kemik Tozu Nedir ?
  • Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?
  • Florür Nedir?
  • DENTOFOBİ (DİŞ HEKİMİ KORKUSU) İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER
Yazar Hakkında
Diş Hekimi
Dt. Rifat MANAV
Diş Hekimi

1974 yılında Almanya’da doğdu. İlkokulu Bekilli Gömce Köyü’nde bitirdi. Ortaokulu Cumhuriyet Lisesi’nde, liseyi ise Diyarbakır Cumhuriyet Fen Lisesi’nden mezun oldu. Mesleki eğitimini Konya Selçuk Üniversitesi’nde tamamladı. Lisans eğitimi bitiminden itibaren özel sektörde hizmet vermektedir.Iyi derecede Almanca ve İngilizce bilen hekimimiz evli

İlgili Bloglar

  • Diş Teli Nasıl Takılır?
  • Çene Anomalileri
  • Diş Apsesi Nedir? Nasıl Geçer?
  • Kemik Tozu Nedir ?
  • Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?
  • Florür Nedir?
  • DENTOFOBİ (DİŞ HEKİMİ KORKUSU) İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER

Popüler Bloglar

  • Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Etiketler

Son Güncelleme : 23/01/2025