Şeffaf Diş Teli

Şeffaf Diş Teli

Şeffaf Diş teli, ayrık ve eğik olan dişlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra dişin bulunduğu yer, olması gerektiği yer değilse de diş teli tedavisi uygulanır. Diş teli sayesinde dişin konumuyla alakalı olan problemler belli bir süreyle düzelmektedir. Normal diş teline ek olarak artık birçok çeşit diş teli de vardır. Bunların arasında bulunan ve oldukça merak uyandıran çeşit ise, şeffaf diş teli olmaktadır.

Metal braket, dişleri doktorun ayarladığı konuma getirir fakat, dış görünüş olarak kötü durduğu için insanlar, farklı renk diş teli arayışına girmiştir. Bu soruna çözüm bulabilmek adına ortaya şeffaf diş teli icadı çıkmıştır. Metal braket ile aynı görevi yerine getirebilen şeffaf diş teli, son zamanlarda daha da yaygınlaşmaya başlamıştır.

Görünmez Diş Teli Çeşitleri

Görünmez diş teli, 3 farklı çeşit olarak üretilmekte ve kullanılmaktadır. Bunlar; Lingual ortodonti, şeffaf plak ve şeffaf braket olarak bilinmektedir. Görünmez diş teli çeşitlerinin günümüzde kullanımı oldukça yaygınlaşmaya başlamıştır. Gelin birlikte bu 3 çeşidi detaylıca inceleyelim.

Lingual Ortodonti

Lingual ortodonti, normal diş telinden farklı olarak dişin dış yüzeyine değil iç yüzeyine yapılmaktadır. Bu sayede görünmeyen tel, oldukça kullanışlıdır. Dıştan biri tarafından bakıldığı zaman hiçbir şekilde görünmeyen bu ortodonti tedavisi, diş telinin görünmesinden rahatsız olanlar için birebirdir.
Lingual ortodonti, oldukça güzel avantajlara sahip olmasının yanı sıra, bazı dezavantajlara da sahiptir. Bu dezavantajlar aşağıda yer aldığı gibidir:
  • Dil, sürekli olarak dişin iç kısmına temas ettiği için, dilde yara olmasına sebebiyet verebilmektedir.
  • Süresi bakımından diğer diş tellerine göre uzun olarak kalmaktadır. Örneğin normal diş teli 1 sene boyunca dişte kaldığında dişin yapısını düzeltebiliyorken, lingual ortodonti süresi 1.5 yıl kadar kaldığında bu işlemi anca tamamlayabilmektedir.
  • Normal diş teli fiyatlarına göre 3 kat daha pahalı olması da bir başka dezavantajıdır.
Lingual ortodonti, şeffaf plak tedavisinden daha önce çıktığı için, bir süre boyunca en popüler diş teli tedavisi olmuştur fakat, şeffaf plak tedavisi çıktıktan sonra bu popülarite dezavantajları yüzünden azalmıştır.

Şeffaf Plak

Şeffaf plak, diğer görünmez diş teli tedavilerinden daha rahat bir kullanımı ve daha az belli olması ile birlikte en çok tercih edilen görünmez diş telleri arasında yer almaktadır. Şeffaf plak diğer tellerden farklı olarak çıkarılıp tekrar takılabilmektedir. Normal diş teli olan bir kişi, yemek yerken diş tellerine zarar verecek veya diş tellerine takılabilecek yemekleri yemeyi tercih etmezken, şeffaf plak kullanan kişiler, yemek yeme esnasında plağı çıkarır ve daha rahat yemek yemenin zevkine varırlar. Bunlara ek olarak şeffaf olduğu için, dışarıdan neredeyse hiç belli olmamaktadır.
Şeffaf diş telinin de lingual ortodonti tedavisi gibi bazı dezavantajları bulunur. Bu dezavantajların en başında geleni ise, dişlerde oluşan problemlerin bazılarını düzeltememesidir. Tedaviyi gören kişi, gün içerisinde plağı ne kadar çok kullanırsa o kadar çok etki görür. Bu sebeple dişleri düzeltmesinde kesin bir tarih söylenemez. Ayrıca şeffaf plağın günde en aşağı kullanım saati, 20 saat olmalıdır.

Şeffaf Braket

Şeffaf braketler, porselen ya da seramikten olmaktadır ve kullanılan bu malzemeler, dıştan oldukça hoş görünmektedir. Ama metal braketlere oranla daha hassastırlar, bu yüzden kolayca zarar görebilirler. Bu diş teli, daha hoş bir görünüm sağlamak amacıyla diş renginde tasarlanır. Seramik diş telleri, dişin görünebilmesi adına cam gibi bir maddeden yapılır. Bu sayede hem dişlerin görünmesini sağlarken hem de daha güzel bir görünüm elde eder.
Her detayıyla estetik olarak tasarlanan bu tel, bakımına dikkat edildiği sürece leke tutmayacaktır. Buna ek olarak teli tutmaya yarayan lastik bantlar da ya şeffaf ya da beyaz olarak tasarlanır. Bu düşünülmüş özelliklerin hepsi birleştiği zaman, ortaya çok güzel bir görünüm çıkar. Maliyetini düşürmek amacıyla porselen veya seramik yerine sert plastikten de yapılmaktadır. Ama plastik olan diş teli, hiçbir zaman seramik ve porselen olanların özelliklerine eşdeğer olamamaktadır.
Şeffaf diş teline ait özellikler bulunur. Bu özellikler aşağıda yer alan listemizde açıkça belirtilmiştir. Bu tedaviye başlamadan önce özelliklerinden haberdar olmanız sizin açınızdan fayda sağlayacaktır.
  • Şeffaf diş teli, porselen veya seramikten yapıldığı için dayanıksız olarak düşünülür fakat son zamanlarda dayanıklılığının artırılması üzerine oldukça güçlenmiştir. Şuan bir metal braketle neredeyse eşdeğer dayanıklılığa sahiptir.
  • Porselen veya seramik diş teli, dayanıklı olsa bile metal diş teline uygulanan yöntemler bunun için de geçerli olmaktadır. Şeffaf diş teli de sert ve yapışkan yiyecekler tarafından zarar görebilecek bir yapıya sahiptir.
  • Spor hayatı olan kişiler veya aktif sporcular, bu diş telini kullanabilirler fakat, spor yaparken koruma takmaları gerekir. Eğer takılmazsa diş teli ve ağız zarar görebilir.

Diş Teli Nasıl Takılır?

Diş teli denildiği zaman insanların aklına daha çok metal diş teli gelmektedir. Çünkü; Metal diş telleri daha kısa sürede daha iyi sonuç vermektedir ve yeni çıkan diş tellerine göre daha dayanıklıdır. Metal diş teli takılırken; Ağız sağlığı oluşturulduktan sonra kişinin diş yapısına özel olarak diş teli tasarlanır. Bu diş teli, ekartör isimli aletin yardımıyla hastanın ağzı açıldıktan sonra, bonding yöntemi ile hastanın dişlerine yerleştirilir. Bu duruma ek olarak renkli diş teli lastikleri ile daha güzel bir görünüm elde edilebilir.

Şeffaf Diş Teli Nasıl Takılır?

Şeffaf diş teli, diğer adıyla porselen diş teli, takılırken metal diş telinden pekte farklı işlemler uygulanmaz. Uygulanan adımların çoğu aynı olurken en önemli fark, porselen ve seramiğin kırılgan olmasından kaynaklıdır. Bu yüzden şeffaf diş teli takılırken daha fazla özen gösterilir. Bunun haricinde yapılan işlemler şöyledir:
  • Ağız içi sağlığı oluşturulur,
  • Dişin dış yüzeyine braketler bazı özel olarak üretilen yapıştırıcılar tarafından sabitlenir,
  • Işın tedavisi kullanılarak güçlendirilme işlemi yapılır,
  • Ark teller braketlerin arasından geçirilir,
  • En son ise uygulanması gereken kontroller ile birlikte işlem son bulur.
Diş tellerinin günlük hayatta insanlar tarafından kötü görüntü oluşturduğu düşünüldüğü için yeni diş tellerinin arayışına girildikten sonra bulunan şeffaf diş telleri, son zamanlarda çok fazla tercih edilmektedir. Özellikle diş rengine yakın ve şeffaf olduğu için dıştan kolay farkedilmemektedir. Eğer siz de diş teli taktıracaksanız, şeffaf diş tellerini tercih edebilirsiniz. Uzman bir hekim tarafından bu işlem gerçekleştiğinde herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.

ŞEFFAF DİŞ TELİ TAKILDIKTAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Şeffaf diş teli tedavisi yapılırken ve yapıldıktan sonra oldukça dikkatli olunması gerekir. Dikkat edilmesi gereken konuların çoğu, metal diş teli ile benzerlik göstermektedir. Çünkü; Şeffaf diş teli, metal tel ile neredeyse aynıdır. Tek fark birinde kullanılan malzemenin metal olmasıyken diğerinde kullanılan malzemenin porselen veya seramik olmasıdır.
Öncelikle diş teli taktıran bir insanın ağız temizliğine normal bir insanın iki katı kadar önem vermesi gerekir. Buna ek olarak kesinlikle sakız gibi yapışkan şeyleri yememesi gerekir. Aksi takdirde tele yapışacağı ve çıkması zor olacağı için sıkıntı yaratır. Dikkat edilmesi gereken bir önemli konu daha bulunmaktadır. Bu konu; Diş teli taktıran kişi sporcuysa spor yaparken korumalık takılması gerektiğidir.

İlgili Bloglar

  • Yaprak Porselen Nedir?
  • Şiddetli Diş Ağrısı Sorunlarında Ne Yapılmalı
  • Şeffaf Diş Teli
  • Restoratif Diş Tedavisi Nedir?
  • Diş Teli Tedavisine Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken 20 Şey
  • Hangi Diş Teli Renkleri Var? Hangisi Senin İçin En İyisi?
  • Diş Teli Sonrası Pekiştirme Plağı ya da Teli Kullanmam Gerekli mi?
  • Damaktan Et Alıp Diş Eti Yapmak
  • Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir
  • Bir Günde Diş Tedavisi
  • Periodontoloji Nedir ?
Yazar Hakkında
Ortodonti Uzmanı
Dr. Dt. Halis Erdinç KAYABAŞI
1988 yılında Ordu 'da doğdu. İlk ve orta öğretimini Niksar ilköğretim ve Orta Okulunda okudu. Liseyi Niksar Anadolu Lisesi' nde okudu. Lisans eğitimini 2012 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde tamamladıktan sonra Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavını kazanarak Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalında uzmanlık eğitimine başladı. "Farklı

İlgili Bloglar

  • Yaprak Porselen Nedir?
  • Şiddetli Diş Ağrısı Sorunlarında Ne Yapılmalı
  • Şeffaf Diş Teli
  • Restoratif Diş Tedavisi Nedir?
  • Diş Teli Tedavisine Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken 20 Şey
  • Hangi Diş Teli Renkleri Var? Hangisi Senin İçin En İyisi?
  • Diş Teli Sonrası Pekiştirme Plağı ya da Teli Kullanmam Gerekli mi?
  • Damaktan Et Alıp Diş Eti Yapmak
  • Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir
  • Bir Günde Diş Tedavisi
  • Periodontoloji Nedir ?

Popüler Bloglar

  • Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Etiketler

Son Güncelleme : 23/01/2025