Protez Diş Nedir? Nasıl Takılır?
Ağızdaki her bir dişin bir görevi olduğu ve eksik dişlerin görüntü olarak hoş görünmemesinin yanında sindirim konusunda da sıkıntı oluşturduğu bilinmektedir. Ağız içinde olmayan dişler yerine yenisinin yapılıp takılması işlemine protez diş işlemi denilmektedir. Protez diş genellikle eksilen diş sayısının çok olduğu durumlarda tercih edilmektedir.
Protez diş uygulaması ağız ve diş sorunları bulunan kişilerde bu sorunların ortadan kaldırılmasında en çok başvurulan tedavi yöntemidir. Bu tedavinin uygulanıp uygulanmamsı konusunda uzman bir diş hekimine başvurup muayene olduktan sonra bu tedavinin yapılmasına karar verilebilir. Bu kararın verilmesinin ardından belli bir tedavi sürecinin içerisine girilmiş olacaktır.
Diş hekimlerinin diş protezini yapmaya karar vermesinde şunlar etkili olmaktadır:
- Dişlerin eksikliğinden kaynaklanan çiğneme bozukluklarının oluşması,
- Ağız içerisinde kaybedilen dişler sebebiyle oluşan görüntü bozukluğu,
- Dişlerin olmamasından kaynaklı konuşmada bozukluklar oluşması ve seslerin çıkarılamaması
Bu sebepler diş hekimin olmayan dişlerin fonksiyonlarını yeniden kazandırmak için protez diş yapmaya karar vermesini sağlamaktadır. Böylece hasta ağız içine yerleştirilen protez dişler sayesinde bu sıkıntılardan kurtulacaktır. Doktor tarafından uygulanacak olan diş protezinin seçilmesinde ağız yapısı, dişlerdeki eksikliklerin ve doku kayıplarının belirlenmesi etkili olmaktadır. Yapılan ön çalışma sonrasında yapılacak olan protezin çeşidi belirlenmektedir. Ağızdaki kayıp durumuna göre yapılacak olan protez seçilip takılmaktadır.
Protez Diş Nedir?
Dişlerimiz bizim için çok önemli ve değerlidir. Diş eti ve çevresinin zarar görmesi veya tahriş olması sebebiyle protez diş kullanılır. Protez diş kişiye özel olarak hazırlanır. Böylece kişiler sindirim sisteminin çok önemli bir üyesi olan dişlerine tekrar sahip olarak daha rahat çiğneyerek daha rahat bir yaşama adım atar. Aynı zamanda konuşma düzelir ve daha güzel bir görüntü oluşur. Yaşam kalitesi artar. Kişiye özel olarak tasarlanan protez diş ağıza tam olarak uygun yapılır ve kullanımında herhangi bir sorun çıkarmaz. Oldukça rahattır.
Protez Diş Kullanımı Avantajları
İsteğe ya da ihtiyaca göre takılıp çıkarılabilen, ağızda sabit gibi türleri vardır. Hangisinde rahat olursanız ona göre tercih yapabilirsiniz
Kişinin daha rahat edebilmesi için dişinin kemik rengine uygun renkte üretilir. Böylece daha doğal ve yerinde bir görüntü olur. Kişi de rahatsız olmaz.
Diş Protez Teknolojisi Hakkında Merak Edilenler
İnsanlar çeşitli sebeplerle ağızlarındaki dişleri kaybedebilirler. Bu diş kayıpları aslında çok önemli problemleri de beraberinde getirmektedir. Bu problemlerin yaşanmaması için diş hekimleri bu sorunu yaşayan hastalarına protez diş uygulaması yapabilirler.
Diş hekimine muayene olduktan sonra hastaların diş protez uygulaması konusunda birçok sorusu olabilir. Protez diş uygulaması yaptırmam gerekli mi yoksa başka bir tedavi yapılabilir mi şeklindeki sorulara diş hekimi en güzel şekilde açıklamalar yaparak cevap verecektir. Protez diş ile ilgili merak edilen bir diğer soru ise protezler ağızda ağrı yapar mı sorusudur. Bu konuda hastanın dikkat etmesi gereken dişlerin belli bir süre ağız yapısına alışana kadar bu şekilde ağrı yapabileceği ama kısa süre sonra bu vurmanın geçeceğidir.
Protez diş tedavisinin ne kadar sürede tamamlanacağı ile ilgili olarak yapılacak olan proteze göre bu sürenin değişeceğini söylemek uygun olacaktır. Tam protez diş için 5 seans ve yaklaşık olarak iki haftalık bir tedavi uygulanacağını söylemek yerinde olur. Takılan protez dişin tam anlamıyla kullanılabilmesi için 4-6 hafta arası alışma süresini geçirmek gerekmektedir. Bu süre geçtikten sonra diş ağza uyum sağlayacak ve kullanırken hasta sorun yaşamayacaktır.
Protezin takılmasının ardından çok büyük sorunlar yaşamanız durumunda doktorunuza başvurarak onun müdahalesi ile ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Bunun dışında protezin alışması için dört saatte bir takıp çıkarma işlemi yaparak proteze alışma sürecini daha da hızlandırabilirsiniz.
Protez Diş Fiyatları
Dişler vücudun dikkat edilmesi gereken en önemli noktasında bulunmaktadır. Ağızda bulunan dişlerin sindirim, estetik görünüm olarak işlevlerini yerine getirmesi sağlıklı olandır. Bunların yapılmaması durumunda protez diş uygulamasına karar verilebilir. Diş hekimi tarafından yapılan incelemede yapılacak olan proteze karar verilir. Protez çeşidine göre belli bir fiyat çıkarılır. Protez diş fiyatları protezin çeşidine ve kalitesine göre de değişiklik göstermektedir.
Protez Diş Türleri
Protez dişler farklı şekillerde olmaktadır. Bunlar sabit protezler, hareketli protezler, total diş protezi, parsiyel diş protezi, hassas tutuculu diş protezi gibi yöntemlerdir.
Sabit Protezler
Sabit protezler hastanın çıkmayan dişlerinin yerine hazırlanan protezlerin yapıştırılması şeklinde uygulanmaktadır. Bu yöntem en çok tercih edilen protez diş yöntemi olarak bilinmektedir. Bu uygulamada kron-köprü şeklinde protezler uygulanmaktadır.
Hareketli Diş Protezleri
Hareketli diş protezleri ise hastanın ağzına yerleştirilen fakat sabitlenmeyen protezlerdir. Bu protezler takılıp çıkarılmaktadır. Protez dişler günlük olarak temizlenip hijyenine dikkat edilerek kullanılmalı.
Total Diş Protezi
Total diş protezi yaygın adıyla takma dişlerdir. Bu uygulama implanta uygun olmayan dişlerde tercih edilmektedir. Bu diş protezinde fonksiyonunu yerine getiremeyen tüm dişler için bu takma dişler, diş görevini yerine getirmektedir. Bu protezlerin özelliği alt ve üst çenedeki kemik dokusu ile birlikte kullanılabilir olmasıdır.
Parsiyel Diş Protezi
Parsiyel diş protezi sabit diş protezi uygulamasına uygun olmayan ağız yapısında uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde işlevini yerine getiremeyen dişlerin yerine kanca ile dişler yerleştirilir. Doku destekli olarak yapılan bu diş protezleri takılıp çıkarılabilir. Protezlerin temizliğine dikkat edilmeli ve ağız sağlığının korunması için düzenli olarak bu temizliğin yapılması gerekmektedir.
Hassas Tutuculu Protezler
Hassas tutuculu protezler ise ağız içerisindeki kısmi diş kayıplarında uygulana diş protezidir. Bu protezlerde kanca dışarıdan görülebilmektedir. Bu protez dişlerde kanca dışında başka aparat kullanılmamaktadır.
Protez diş uygulaması çeşitleri seçilen protezin hammaddesine ve uygulama yöntemine göre farklı isimler de alabilir. Zirkonyum, laminate gibi protez diş isimleri de kullanılmaktadır. Yaptıracağınız dişin kaliteli ve uzun süre kullanıma uygun olması sizin için oldukça önemli bir durumdur. Bu sebeple tedavi sürecinde mümkün olduğunda en uygun olan malzeme ile doktorunuzun tavsiye ettiği yöntemi yaptırmayı istemelisiniz.
Protez Dişi Kimler Tercih Etmelidir?
Protez diş düşünen kişilerin aklında bulunan bir başka soru da Kimler protez diş kullanmalı? Elbette ki protez dişi her isteyen kullanamaz. Bazı gerekçeleriniz, sebepleriniz olmalı. Mesela diş dokusu zarar görmüş ve yıpranmış kişiler protez dişi daha rahat yemek yiyebilmek, estetik bir görüntü ve daha birçok sebepten ötürü tercih etmekte ve oldukça memnun kalmaktadırlar. Protez diş ile standartları daha yüksek bir hayata sahip olabilirsiniz. Bir başka ilişme diş tercih eden kişi de dişlerini ve diş dokusunu kaybetmiş kişilerdir. Yeniden doğal bir diş görünümüne sahip olarak daha rahat yemek yemeye başlarlar.
Protez Dişin Uygun Olduğunu Nasıl Anlarız?
Kaybedilen dişler, zarar gören diş minesi veya tahriş olan dişler gibi birçok sebep sizi protez dişe götürebilir. Daha rahat bir yaşam ve yemek yeme eylemi herkes için vazgeçilmezdir. Protez diş birçok sorunun çözümü olmakla birlikte çok avantajlıdır. En uygun protez diş seçimi oldukça önemli bir konudur. Kişinin yaşam şartları, sosyal hayatı ve en önemlisi ağız yapısı ve ağız sağlığı göz önünde bulundurularak buna karar verilmelidir. Diş hekimleri ve ilişme diş uzmanlarının da fikrini alarak standartlarımıza uygun ve en doğru seçimi yapmaya çalışmalıyız.
İlgili Bloglar
-
Protez Diş Nedir? Nasıl Takılır?
-
Dişler Neden Çapraşık (Yamuk) Olur?
-
Çocuklarda Diş Hekimi Korkusu
-
Flor Nedir ?
-
Estetik Dolgu Nedir
-
Gummy Smile Nedir?
-
Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
-
Çene Kayması Egzersizleri