Dişeti İltihabı (Gingivitis) Tedavisi

Gingivit, diş etlerinin şişmesine, kızarmasına, dokunmaya hassas hale gelmesine, diş fırçası veya diş ipiyle temas halinde kanamasına ve çiğnemeyle ağrı oluşmasına neden olan inflamatuvar bir olaydır. Diş eti iltihabı genellikle ağız hareketleri ve yemek yeme esnasında zorluk ve ağrıya neden olur. 

Gingivit çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihabın çok büyük olması ve 4-5 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Tedavi edilmeyen gingivitler, çok daha ciddi bir durum olan periodontite sebep olarak diş kaybına kadar varabilen sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla diş etlerinde oluşan sorunların tedavisi konusunda gereken hassasiyet gösterilmelidir.

Konforlu Tedavi
Minimum Ağrı
Hızlı Sonuç

Dişeti İltihabı (Gingivitis) Tedavisi

Diş etleri sağlıklı olduklarında genellikle soluk mercan pembesi renginde, sıkı kıvamlı ve portakal kabuğu görünümündedir. Diş eti iltihabı varsa eğer diş eti kenarlarında yuvarlaklaşma, şişkinlik, dişin formunda bozukluk ve diş renginde mor ve kırmızı görünümde bir renk değişimi meydana gelir. Ayrıca ağız kokusu, ağız içi kanama meydana gelir. Tedavi edilmediği takdirde dişi destekleyen tüm doku etkilenir ve ilerlediği zaman kemikte etkilenmeye başlar ve Periodontitise dönüşür.
Gingivitin en sık nedeni yetersiz ağız hijyenidir. Kötü oral hijyenin yanında gingivite neden olan başka faktörler de bulunur: Travmalar (çok sert diş fırçası veya aşırı zorlayarak kullanılan diş ipi), lokal irritan etkenler (diş çürükleri, kötü oturan protezler, eskimiş dolgular), ilaç kullanımı (örneğin bazı antidepresanlar ve antihipertansifler), hormonal dengesizlikler, tümör gibi bazı hastalıklar.
Gingivit ve parodontit tedavisi için diş hekimine gitmek gereklidir, hekim diş temizliği uygular, inflamasyonu azaltmak için spesifik bir gargara veya diş eti ilacı reçete eder ve gerekirse oral antibiyotik yazar.
Sadece ilaçla tedavi edilmez. Diş etinde bir kayıp ve zedelenme meydana gelir. Tedavi süreci boyunca da hastanın kendisine ait dokularla bu bölgeler tedavi edilir ve ikinci yara oluşumunun önüne geçilmeye çalışılır. Estetik olarak bir kayıp yaşanmışsa bu yönde bir tedavi uygulanır.
Oral (ağız) hijyenini nasıl yapacağının hastaya anlatılmasının ardından hastanın düzenli olarak ağız hijyenine dikkat etmesi gerekir.

Ciddi müdahale gereken durumlarda hasta 6-12 ay gözetim altında tutulur bunun için sık sık bir periodontolog tarafından takip edilmesi gerekir. Yeni diş kayıpların oluşmaması için gereken önlemler alınır. Hastanın bu konuda dikkat etmesi gereken şeyler anlatılır ve uygulanması gerekir.
Diş eti iltihabı tedavisi oldukça kolayken, durum ilerleyerek periodontite dönüştüğünde tedavinin daha karmaşık ve zor olduğunun altını çizmek gerekir: Ağız sağlığı asla ihmal edilmemelidir.
Genel sağlık problemlerinin olması halinde hekim muayenesi kaçınılmazdır çünkü gingivit bazı olgularda başka patolojilerin veya değişimlerin semptomudur: Bu durumda hekim doğru tanıyı koyduktan sonra gingivitin yanı sıra altta yatan hastalığın tedavisine de başlayabilecektir.
Gingiviti önlemek için,  düzenli ve doğru ağız temizliği yapılmalıdır. Diş ipinin bazı kişiler için değil sıkışık veya düzensiz dişleri olanlar (örneğin çarpık dişler) veya protez, köprü ya da kaplama diş kullanıcılarında başta olmak üzere herkes için günlük hijyen aracı olduğu unutulmamalıdır. Bunun yanında uzman doktora periyodik olarak muayene olunmalıdır.

Sigaranın gingivit riskini ikiye katladığını bilmek önemlidir çünkü immün sistemi zayıflatır, şekerden fakir ve temel vitamin ve minerallerden (C, A ve D vitamini, kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum, demir ve magnezyum) zengin dengeli bir beslenme rejimi, diş etleri hastalıklarının tedavisinin tartışmasız bir yardımcısıdır.
Son Güncelleme : 23/01/2025