Periodontoloji Uygulamaları

Diş eti hastalığı düşündüğünüzden daha büyük bir sorundur. 30 yaşın üzerindeki tüm yetişkinlerin yarısından fazladır.  Eğer tedavi edilmezse, diş eti (periodontal) hastalığı sonunda dişleri gevşetip düşmelerine neden olabilir. 

Periodontal tedavide amaç; umutsuz gibi görünen sağlıksız dişleri ağızda tutmaktır. Hastalığın tipi ve şiddetine göre hastanın alışkanlıkları ve hekimi ile yapacağı iş birliği, ağız hijyeninin standardı, tedavi planlaması ve başarısını doğrudan etkiler. Periodontal tedavi, erken teşhis ile gerekli müdahaleler yapıldığında sonuçları kesin ve hasta memnuniyetinin en yüksek oranda olduğu diş hekimliği hizmetidir. 

Diğer hastalıklar gibi diş ve diş eti rahatsızlıkları da oldukça acılı bir dönemden geçmektedir. Diş etlerini ve diş köklerini saran kemiklerde oluşan hastalıkların tedavi yöntemine periodontoloji denir. Dişi çevreleyen dokulardan meydana gelen bir çeşit hastalığı önlemek ve tedavi etmek için kullanılır. Bu yöntemi eğitimini tamamlamış uzmanlar ve periodontistler yapmaktadır.. Diş etinde oluşan bütün hastalıkların ana bilim dalı periodontoloji olarak bilinir. Sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olmak için, öncelikle rahatsızlığınız belirlenmeli daha sonra ona uygun bir tedavi yöntemi görmeniz gerekmektedir. Tedavi sonucunda ise her birey ağız içi diş ve diş eti sağlığına kavuşur. Periodontoloji alanında sadece teşhis konulmaz, teşhisin yanında birde tedavi yöntemi oluşturulur. Bununla beraber sağlıklı yapının devamlılığı da sağlanır. Periodontoloji nedir sorusununa  yanıt arayanlar için kısaca açıklaması bu şekildedir..

Periodontoloji Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir

Periodontoloji tedavisinde birçok çeşit aşamalar öne çıkarak gerçekleştirilir. Genel olarak diş ve diş eti hastalıkları uzman doktorlar tarafından tedavileri gerçekleştirilir. Peki; periodontoloji tedavisi nasıl gerçekleştirilir?
  1. İlk öncelikle hastaya; hastalığın teşhisi konulur. Daha sonra
  2. Hastanın hastalık ve ağız bakımıyla ilgili bilgi paylaşımı yapılır.
  3. Doktorlar tarafından profesyonel temizlik gerçekleştirilir.
  4. Hastaya; antibiyotik tedavisi yapılır,
  5. Cerrahi tedaviler ve uygulamalar yapılır,
  6. Ağız tedavisi tamamlayıcısı yapılarak destekliyici tedavisiyle sona erer.

Periodontoloji Hakkında Merak Ettikleriniz 

1.Soru: Periodontoloji Hastalığının Teşhisi Nasıl Olur

Hastalığın en önemli aşamalarından biri; doğru teşhistir. Doğru teşhisin konulması için, bir diş hekimine veya uzmana başvurmanız gerekmektedir. Muayene ise; ön bilgi vererek şikayetlerden bahsedilir. Daha sonra klinik muayene ile değerlendirmeler yapılır ve çeşitli bilgiler elde edilir. Doğru teşhis konulduktan sonra hastalığın tedavi aşamalarına geçilir.

2.Soru: Periodontoloji Hastalığının Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Periodontoloji tedavisinde, diş çevresinde bulunan taşları ultrasonik cihazlar veya özel aletler kullanılarak temizlik bütün olarak gerçekleştirilir.  Bununla beraber diş yüzeylerine de parlatma denilen işlem yapılır. Lokal anestezi altında dişlerin olduğu yerlere ve diş köklerine derinlemesine temizlik uygulanır.

3.Soru: Cerrahi Tedavi Nasıl Gerçekleştirilir

Cerrahi tedavi yöntemi, hastalığı ilerlemiş olan vakalarda gerçekleştirilir. Lokal veya genel anestezi ile ilk öncelikle diş etleri kemik dokusundan kaldırılır. Bununla beraber diş yüzeylerinden de kaldırılır. İltihaplı dokular temizlenir, köklerin ve kemiklerin iç kısmı da kontrol edilerek temizlenir. Bu uygulamalar gerçekleştirildikten sonra kemik oluşumunu etkileyen kemik greftleri ve tozları yerleştirilir ve diş etleri eski yerlerine dikilir.

4.Soru: Antibiyotik Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir

Periodontoloji tedavisinin aşamalarında yer almaktadır. Hastaya doktor tarafından tedaviye destek amaçlı antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisi genellikle akut diş eti enfeksiyonlarında hastaya önerilir. Bunlarla beraber antibakteriyel gargaralarda, doktorlar tarafından hastalara önerilir ve tedaviye desteği olur.

5.Soru: Diş Eti Hastalığının Belirtileri

  • Dişte kanama
  • Dişetinde şişme ve kızarma gerçekleştiğinde,
  • Diş ve dişeti aralarından gelen iltihap ,
  • Dişlerin yer değiştirmesi ve sallanması,
  • Ağızda kötü tat ve koku hissinde
  • Kök yüzeylerindeki hassasiyetin zedelenmesi,

Bu gibi problemler diş eti hastalığının belirtileridir.

Son Güncelleme : 23/11/2024