Biberon Çürüğü

Bebeklerin üst ön süt dişlerinde başlayıp hızlı yayılan emzirme sonrasında ya da biberonla uyutma sürecinde oluşan çürük tipidir. Anne sütünün yapısındaki LAKTOZ isimli şeker çürük yapıcı (karyojenik) bir maddedir.

Süt dişler daimi dişlere göre daha kolay çürür.Bu çürükler ayrıca çocuklarda estetik ve fonksiyonel kayıplara, ileriki dönemlerde yer darlığına yol açarak çarpaşıklıklara neden olmaktadır. Bu nedenle, son emzirmeyi ya da biberonla beslemeyi bebek uzun akşam uykusuna yatmadan önce uygulamak gerekir ve 3,5-4 yaşına kadar dişler,diş macunsuz ya da pedodonti uzmanının önereceği diş macunları ile dişler fırçalanmalıdır.

Konforlu Tedavi
Minimum Ağrı
Hızlı Sonuç

Biberon Çürüğü

Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü, doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan önce veya uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek dişlerin çürümesi için elverişli bir ortam oluşturur.Biberon çürüğünün bir başka şekli de uzun dönem sütün ya da mamanın biberonla geceleri uyku sırasında alınması sonucu oluşur. İlk dişler sürerken karbonhidrattan (serbest şeker) zengin sıvılarla beslenme de iki yaşından önce dişlerin şiddetli bir şekilde çürümesine yol açabilir.
Çoğunlukla aile, dişlerdeki çürüğü fark ettiğinde çürükler oldukça ilerlemiştir ve kahverengi leke halini almıştır. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve bu tip çürükler tedavi edilmezse dişlerin kırılmasına dahi neden olabilir.
Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek olan kalıcı dişleri de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına hatta dişlerin erken çekilmek zorunda kalınmasına sebep olur. Bu sebeple tedavisi önemlidir.
Biberon çürüğünden korunmak için; biberon kullanımını en fazla 12-13 aya kadar devam ettirmek, uykudan hemen önce ya da uyku sırasında biberon kullanmak veya mümkünse biberondan hemen sonra su içirmek ve dişler ile diş etlerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir.
Biberon ya da emziklerin, ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmesi ya da dişler sürdükten sonra oyalanması amacıyla bebeğe verilen karbonhidratlı-şekerli gıdalar da biberon çürüklerinin oluşmasına neden olmaktadır.
Beyaz nokta şeklinde oluşan lezyonlar, erken dönemde tedavi edilmediğinde rengi kahverengine dönecek ve çukurlaşma olacaktır.
Bebeğin gece uyku arasında biberon ile beslenmesi, sık aralıkla ağızlıklı bardak kullanılması, sürekli emzirilmesi gibi durumlar bir başka deyişle Erken Çocukluk Dönemi Çürükleri olumsuzluğunu meydana getirebilir.
Süt dişlerinde görülen biberon çürükleri, zamanında tedavi edilmediğinde iltihaplanma, apse ve yumuşak doku çevresinde enfeksiyon oluşumu gibi çeşitli rahatsızlıkları da beraberinde getirecektir. Dişlerde oluşan bu olumsuzluklar, diş ağrısına neden olacağı gibi, süt dişlerinin altından gelecek olan daimi dişlere de kalıcı zarar verebilmektedir. Dolayısıyla çocuğunda bu gibi bir problemle karşılaşan ebeveyn, zaman kaybetmeden bir hekime danışmalı ve gereken tedaviyi çocuğuna yaptırmalıdır.
Son Güncelleme : 09/01/2025