Pedodonti Uygulamaları

Pedodontistler, “Önce dişi değil, çocuğu düşün” felsefesi doğrultusuna uygun psikolojik yaklaşımlar ile önce çocuğun sevgi ve güvenini kazanmayı hedefler daha sonra, kademeli bir tedavi yaklaşımı ile diş tedavilerini gerçekleştirmeyi amaçlar. 

Çocukluk dönemi, yetişkinlikten farklı olarak hızlı metabolizma, hızla devam eden büyüme-gelişme gibi özelliklere sahiptir. Benzer şekilde süt dişleri ve yeni süren genç kalıcı dişlerin yapısı da bir yetişkin dişine göre oldukça farklıdır. Pedodontistleri, birebir çocuklarla ve kaygıyı azaltan klinik tekniklerle ilgili olarak yüksek derecede eğitimli ve deneyimlidir. Bu nedenle en sağlıklı bilgiyi ve tedaviyi pedodontistlerden alabilirsiniz.

Pedodonti Latince kökenli bir kelimedir. Türkçemiz'de anlamı ise çocuk dişleridir. Pedodonti hekimleri 0-13 yaş arasında bulunan çocukların diş rahatsızlıkları ile ilgilenmektedir. Bebeklik dönemlerinden çocukluk çağlarına kadar diş travması ve çene gelişimi gibi birçok unsuru takip etmektedir. Eğer çocuk ya da bebekte diş ve çene sorunu var ise tedavi etmektedir. Buna da pedodonti uygulamaları denmektedir. Uyguladıkları tedaviler ise;

  • Protetik tedaviler
  • Diş ya da çene travmaları
  • restoratif ve endodontik tedavi
  • Koruyucu diş uygulamaları
  • Dental materyaller 
  • Ağız ve diş sorunları gibi genel tedavilerdir. 

Pedodontistler Hangi Durumlar ile İlgilenmektedir ?

Çocuk ya da bebeklerinin diş takibini yaptırmak isteyen anne ve babalar pedodontisilere başvurmaktadır. Çocuklarının diş sağlığına önem veren anneler ise pedodontistler hangi durumlar ile ilgilenmektedir gibi birçok soru ile karşı karşıya kalabilmektedir. Pedodontisiler iki kapsamda tedavi vermektedir. Bunlar ise koruyucu ya da tedavi uygulamaları olmaktadır. Bebeklerde, annelerin nasıl diş bakımını yaptırması hakkında telkinler verirken çocuklarda ağız temizliği alışkanlığını aşılamaktadır. Bunun haricinde pedodontistler şu gibi durumlarda yanınızda olmaktadır;
  • Çocuklarda süt dişlerinin ve daimî dişlerinin tedavisi,
  • Çocuklarda diş sıkma gibi durumları önlemek için gece plağı uygulaması,
  • Diş çekimi
  • Koruyucu diş hekimliği uygulaması yani; flor, fissür uygulamalarını yanı sıra motivasyon ve ağız hijyen eğitimleri,
  • Anne ve babaları diş konusunda bilgilendirme.
  • Çocuk ya da bebek beslenme önerileri,
  • Çocuk diş protezleri,
  • Çocukta diş travma tedavisi,
  • Endodontik tedaviler yani; Ampütasyon veya kanlar tedavisi gibi,
  • Parmak emme ya da dudak ısırma gibi kötü alışkanlıkları önleme gibi.

Bebeklerde Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır ?

Yeni anne ve baba olan şahıslar bebekleri hakkında her şeyi bilmek isterler. Bebeklerde ağız bakımı nasıl olmalıdır sorusunu da sıklıkla araştırmaktadırlar. Özellikle bebeklerde ağız sağlığı ve bakımı sütte bulunan asit nedeniyle önem taşımaktadır. Bebeklerde ilk süt dişleri altı aylıkken çıkmaktadır. Bu süreç üç yaşında son bulmaktadır. Ancak bazı bebeklerde dişler erken çıkabilmektedir. Erken dişlerde ise bakım biraz zor olabilmektedir. 

Fakat 2 yaşına kadar bebeklerin dişleri sadece su ile yıkanmalıdır. 6/7/8 Aylık bebeklerde ise gazlı bez kaynatılıp, soğutulur ardından o bez yardımıyla bebeğin dişi yavaşça silinir. 3 yaş ve sonrasında flor diş macunuyla fırçalanmalıdır.

Pedodonti  Hakkında Merak Edilen Sorular

1.Soru: Süt Dişlerin Önemi Nedir?

Bebeklerde 6 aylıkken çıkan süt dişleri 20 adettir. Süt dişlerin en önemli görevi elbetteki bebeğim beslenmesini sağlamasıdır. Bunun yanı sıra konuşma gelişimi de bu dişlere bağlıdır. Ayrıca süt dişleri, kalıcı dişler için yer kaplayarak korumaktadır. Kalıcı dişlere rehberlikte yapmaktadır.

2.Soru: Çocuklar İçin Nasıl Diş Fırçası Seçilmelidir?

Üç ila on dört yaşları arasında bulunan çocuklarda diş fırçasının önemi oldukça fazladır. Özellikle çok sert olmamalıdır. Aksi halde çocukta diş eti problemleri ortaya çıkabilmektedir. Orta sertlikte ve seyrek kılları olan küçük diş fırçası seçilmelidir. 

3.Soru: Yer Tutucu Nedir?

Çocuklarda diş kaybı gibi durumlarda yer tutucu kullanılmaktadır. Doğal dişe yakın olarak yapımı gerçekleşmektedir. Tek seansta uygulanırlar ve normal diş fırçalaması gibi fırçalanmalıdır. Lokum ya da sakız gibi yapışkan maddelerden uzak durulması gerekir. 

4.Soru: Koruyucu Uygulamalar Nedir?

Pedodontisilerin ilk amacı çocuklarda oluşan düş sorunlarının engellemesidir. Bu gibi durumlarda ise koruyucu uygulamalar devreye girmektedir. Koruyucu uygulamalar ise fissür ve flor olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. 

5.Soru: Flor ve Fissür Uygulaması Nedir?

Çocuk diş hekimleri tarafından çocuklara uygulanan flor ve fissür koruyucu uygulama olarak ikiye ayrılmaktadır. Fissür örtücü dişlerin çiğneyici yüzlerinde bulunan olukları kapatmaktadır. Flor ise diş çürümesini önlemektedir. 

Son Güncelleme : 24/12/2024