Ağız Dışı Apareyler

Ağız dışı apareyler, çene anormalliklerinin ve rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ortodonti apareyleridir.Ağız dışı apareyler, kafa, ense veya alından destek alarak dişlerin ve çenenin gelişimini yönlendirirler. 

Ortodontik ağız dışı aparey kullanımı büyümenin hızlı olduğu 12 – 16 yaşlarında kullanılarak hastaya sağlıklı bir görünüm kazandırma amacıyla yapılır. Bu yaşlarda daha etkili sonuç veren ağız dışı aygıtlar, çene aparatı ve ortodonti yüz maskeleri, ortodonti uzmanlarının diş teli uygulamalarının başarısını da arttırırlar. Tedaviyi önemsemek ve hekim önerisi dahilinde kullanmak başarılı tedaviler için gerekliliktir.

Kalıcı Çözüm
Minimum Ağrı
Etkili Tedavi

Ağız Dışı Apareyler

  • Alt üst diş kavislerinin anormallikleri olan kişilere
  • Dengesiz yüz ve çene yapısı olan kişilere
  • Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının bozukluğu olanlara
  • Diş kayıpları ve kırılmaları olanlara
  • Çapraşık, yanlış yerde konumlanmış dişleri olanlara
  • Genel ortodontik sıkıntılara sahip kişilere
Tedavi sürecinde ilk olarak hekim muayenesiyle birlikte hangi apareyin kullanılacağına karar verilir. Hekiminiz ağız ve çene yapısına göre kullanılacak ağız dışı apareyi belirledikten sonra seçenekleri size sunacaktır. Örneğin yüz maskesi uygulanırken alından ve çene ucundan destek alınarak üst çeneye kuvvet uygulanır. Hazırlık aşamasında genellikle ağız içinden sabit bir aparey yapılır ve dişlere yapıştırılır.
Ağız dışı apareyler, ileri yaşlarda meydana gelecek çene ve diş problemlerinin önüne geçmektedir. Erken zamanda fark edilen çene bozukluklarının tedavisinde kullanılan çene aparatı, alt çene geriliği aparatı ve ortodonti yüz maskesi ile kişinin çene ve ağız yapısı olması gereken hale getirilir. İleri yaşlarda çene ve ağız problemi yaşamak istemeyenlerin doktor kontrollerini aksatmadan kullandıkları ağız dışı apareyler, sağlıklı diş yapılarına kavuşmayı hızlandıracaktır.
Ağız dışı apareylerin dezavantajlarının en başında fark edilen ve dikkat çeken bir görünüme sahip olmaları yer alır. Ağız dışına takılması ve geniş apareyler olması kişinin günlük hayatını etkileyebilir. Çenelik ve ortodonti yüz maskesi kullananlar, hareket kısıtlaması ve darbelere karşı korumasız kalmaları nedeniyle sosyal yaşamlarında sıkıntılarla karşılaşabilirler.
Ağız dışı apareyler için kullanım süresi hekimimizin tedavi planına göre değişecektir. Kullanılan apareye göre de tedavi süresinde değişiklik olabilir. Tedavinin gidişatını, kişinin çene ve diş yapısı belirler. Ağız dışı apareyler genellikle günde 15 – 17 saat kullanılmalıdır.
Ağız dışı apareyler olan çenelik, çene aparatı ya da ortodonti yüz maskesi ile yemek yemeniz zor olabilir. Ancak zamanla alışkanlık kazanacaksınız. Katı yiyecekleri ısırmanız tehlikeli olacağından yiyecekleri keserek, parçalar halinde tüketmelisiniz. Diş tellerinizin de zarar görmemesi için yapışkan ve asitli yiyeceklerden uzak durmalısınız.
Ağız dışı apareylerin hijyenini sağlamak için apareyi kullanmadığınız zamanlarda nemli bezlerle silebilirsiniz. Ağız içine takılan bölümleri de hekiminizin önerdiği şekilde temizlemelisiniz. Kullanılan apareye göre temizlik şekli değişkenlik gösterebilir.
Son Güncelleme : 23/01/2025