Ortodonti Uygulamaları

Dişlerin uygun şekilde hizalanması “Gülümseme Tasarımı” için temeldir. Dişlerin doğru konumlanması görünüşünüzü ve gülüşünüzü etkiler. Diş hekimliğinin bir dalı olan ortodonti dişleri doğru pozisyona getirebilir.

Ortodonti tedavisinde amaç; bozuk gelişmiş dişler ve bozuk olan çene yapısını, estetik açıdan güzelleştirmek ve fonksiyonlarını yerine getirebilir bir hale ulaştırmaktır. Ağız sağlığınızı korumaya yardımcı olan, daha hoş bir gülümsemeye sahip olmanızı sağlayan ortodonti tedavisi her yaş grubunda uygulanabilir. Büyüme ve gelişim döneminde, iskelet yapısının doğru gelişmesine yardımcı olmak için tellerden faydalanılır.

Gerçekleşen ortodonti uygulaması yani alt ve üst dişler üzerinde yer alan sorunların tedavisi ile uğraşan hekimlik uygulamasıdır. Düzenli olmayan diş ile uğraşmak zordur. Aynı zamanda diş çürüğü gibi nedenler ile günümüzde diş kaybı ile karşılaşmak mümkündür. Bu duruma ek olarak çene kasları üzerinde çeşitli eklem bozuklukları ile karşılaşılması olasıdır. Gerçekleşen ortodonti tedavisi ile birlikte hem sağlık hem de estetik olarak sonuçlar elde edilir.
Gerçekleşen ortodonti tedavisi süreci sadece diş doktorları ile ilgili bir süreçtir. Tedavi öncesinde ağız muayenesi ve röntgen gibi işlemler gerçekleşir. Yapılan detaylı muayeneler sonucunda ise uygun tedavi şekli belirlenir.

Ortodonti Tedavi Ne Zaman Yapılır ?

Hastalara belirli durumlarda ortodonti tedavisi gerçekleşir. Bu durumlar ise;
  • Overbite,
  • Underbite,
  • Crossbite,
  • Boşluk,
  • Çapraşık,
  • Openbite, gibi durumlar da ortodonti tedavisi tercih edilir.
Dişlerde kas ve çenelere tedavi amacıyla çeşitli hareketler yapılabilir. Problemin ciddiyet durumuna göre doktor tarafından uygun olan ordotonti tedavisi uygulanır. Gerçekleşen uygulamalar esnasında ise braket, özel sabit uygulamalar, sabit tutucu, aligner, çene pozisyonu için aperay, bumper, genişletici, haedgear şeklinde uygulamalar gerçekleşir.

Ortodonti Hakkında Merak Ettiğiniz Sorular

1. Soru: Ortodontik tedavi için yaş fark eder mi?


Ortodontik tedavide herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Yaşa göre doğru şekilde tedavi planlanarak uygulanır. Ancak tedavi esnasında yaşa bağlı olarak tedavi süreci farklılık gösterebilir. Özellikle porselen olarak kullanılan ortodontik tedavi doğrultusunda estetik olarak tercih edilmektedir. Ortalama olarak bir ortodontik tedavi 4 ile 12 ay içerisinde gerçekleşir.

2. Soru: Ortodontik tedavi ağrılı mıdır?


Ortodontik tedavi esnasında gerçekleşen seanslar ağrısız bir şekilde oluşur. Fakat işlemler esnasında tel takılacak ilk haftalar yanak üzerinden yara oluşumu olasıdır. Bunun yanı sıra başka bir olumsuzluk meydana gelmez. Seans sonucunda hastalara hasta mumu verilir. Telin acıttığı bölgeye uygulanır.

3. Soru: Diş teli ile diş fırçalama mümkün mü?


Tel takıldıktan sonra hasta istedikleri gibi diş fırçalayabilir. Fırçalarken herhangi bir olumsuzluk oluşmaz. Ancak ayrıntılı bir şekilde fırçalanmasında fayda vardır.

4. Soru: Diş teli sonrası nelere dikkat edilmeli?


Diş teli takıldıktan sonra hastalar sert yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bu duruma ek olarak hastalar asitli içeceklerden uzak durmalı ve yapışkan yiyecekleri tüketmemelidir.

5. Soru: Diş teli çürük yapar mı?


Diş teli kullanmak diş çürüğü yapmaz. Aksine yapışkan alanlar diş üzerinde çürüme gibi olumsuzlukları engeller.
 

Son Güncelleme : 17/11/2024