Product Categories

Hareketli protezler

Hareketli protezler

  • Kısmi diş eksiklikleri olan kişilerde
  • Tüm dişlerin kaybedildiği vakalarda
  • Pozisyon bozukluğu bulunan dişlerde
  • Aralık diş dizilimlerinde
  • Zamanla fiziksel ve kimyasal olarak aşınmış dişlerde
  • Çoklu restorasyon gerekliliği ve gülüş tasarımında
Sabit diş protez çeşitleri takılmadan önce dişe komşu olan dişlerin hazırlığının yapılması gerekir. Varsa çürükleri temizlenir ve sabit protez uygulamasına hazır hale getirilir. Restorasyon yapılacak dişler üzerinde ölçü alınır ve laboratuvar modeli çıkarılır. Renk tespiti yapılarak doğal dişe en yakın görüntü elde edilir.
Laboratuvarda hazırlanan porselenlerin komşu dişlerle ve dokularla ilişkisi kontrol edilir. Hasta onayının ardından cila yapılmak üzere laboratuvara gönderilir. Son kez ağız içi denemesi yapılan protezin herhangi bir sıkıntı yaratmaması durumunda diş üzerine sabitlenmesi gerçekleştirilir, yapıştırıcılar sertleştikten sonra artıklar temizlenir.
Sabit protezler de hareketli protezler gibi zamanla değiştirilmesi gereken protezlerdir. Protezlerin bakımının yapılmaması ve ağız sağlığına özen gösterilmemesi durumlarında protezlerde kırılma ve köklerde çürüme gibi durumlarla karşılaşılabilir. Erken teşhiste görülen sorunlar anında giderilerek protezler korunabilir.
Sabit diş protezi için bakım yapılırken normal diş bakımı uygulamaları gerçekleştirilir. Günde en az 2 kere dişlerin fırçalanması ve ağız hijyeninin bakım ürünleriyle sağlanması gerekir. Eğer ağzınızda köprü varsa kaplama malzemesinde çürüme görülmeyecek ancak dişeti problemleri ortaya çıkacaktır. Bu nedenle dişlerin daha sık fırçalanması gerekecektir.
Sabit protez kullanan hastalar arayüz fırçası sayesinde köprü altında ve dişler arasında bulunan yemek artıklarını temizleyebilirler. Konik veya silindir şeklinde olan sabit diş protezleri, kullanılacak bölgenin boşluğunun büyüklüğüne göre seçilir ve diş etine zarar vermeden plakları ve yemek artıklarını uzaklaştırır.
Sabit protez diş yapımı, dişlerde kullanılacak malzemeye ve kaplama yapılıp yapılmaması durumuna göre 3 – 4 seans sürebilir. Protez takıldıktan sonra ağız yapısına uygun olup olmadığı gözlemlenmelidir. Hasta ortalama 2 – 3 haftada yeni dişlerini kullanmaya başlayabilir.
Sabit diş protezlerinde kaplamalar sıklıkla tercih edilir. Özellikle son yıllarda porselen lamina kaplamalar hastalar tarafından beğenilen protezlerdendir. Diş rengine uygun yapıda tasarlanan ve doğal görünümü olan porselen lamine kaplamalar estetik kaygısı yüksek olan hastalara uygulanabilir. Gülüşünü beğenmeyenler için de porselenlerle gülüş tasarımı yapılabilmektedir.
Genellikle diş sıkma ve gıcırdatma hastalarında kullanılmaması gereken sabit diş protezleri, doğal dişlerin kaybedildiği yerlerde kemik kaybına neden olabilir. Ayrıca potansiyel diş eti rahatsızlıklarını arttırabilir.
Sabit diş protezi, köprü kullanıldığında bakteri oluşumuna ve ağız hijyeninin korunamamasına neden olabilir. Köprü altındaki dişlerde ve köklerinde çürük oluşumuna sebep verebileceği için uygulama sırasında bilgilendirme yapılmalıdır. Ayrıca sabit protezlerin de kırılması ve renk değiştirmesi durumunda tekrar yapılması gerekebilir.
Letztes Update : 09/01/2025