Kırılan Dişin Kökü Kalırsa Ne Olur ?
Eğer diş kırılması enfeksiyonel olarak ortaya çıkmışsa da ilk önce burada yapılması gereken işlem bunu oluşturan faktörler tespit edilerek enfeksiyonun ortadan kaldırılmasıdır.
Kırılan dişin kökü kalırsa ne olur sorusu en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Dişler vücudun en sert yapılarından bir tanesidir. Fakat bazı durumlarda bu yapılarda kırılmalar oluşabilir. Diş kırılmaları genelde travmatik olaylar sonucunda meydana gelir. Yani kişinin yaşadığı araba kazası, sporda çarpışma ya da çarpma gibi olaylar diş kayıplarına neden olur. Elbette, bunların dışında derin diş çürüğü ve dolgunun düşmesi dişlerin sağlamlığını azaltarak kırılmasına yol açabilir. Eğer diş kırılması enfeksiyonel olarak ortaya çıkmışsa da ilk önce burada yapılması gereken işlem bunu oluşturan faktörler tespit edilerek enfeksiyonun ortadan kaldırılmasıdır. Bütün bunların dışında kişiler tarafından buz, fıstık, fındık gibi sert yiyeceklerin tüketilmesi, özellikle uykuda dişlerin gıcırdatılması ya da kemik erimesi görülmesi gibi sorunlarda diş kırılmasını meydana getirir.
Kişiler diş kırılması problemi ile karşı karşıya geldiklerinde mutlaka bir diş hekimine başvurmalıdırlar. Büyük bir kırılma olmadığı müddetçe genel olarak diş kırılması ile karşılaşanlar bir hekime görünmeyi reddetmektedirler. Fakat boyutu ne olursa olsun dişin kırılması durumunda kökü diş eti içerisinde kalmakta ve böylece hem estetik açıdan hem de ağız sağlığı açısından daha büyük sorunlara yol açmaktadır.
Diş Kırılması Yaşandığında Yapılması Gerekenler Nedir ?
- Diş kırılması o an gerçekleştiyse parçalarını toplayın ve diş hekiminize ulaştırmak için temiz bir kap içerisine koyun.
- Dişinizin ağız içerisinde kalan kısmını ılık su ile gargara yaparak temizleyin.
- Eğer dişiniz çarpma gibi yaralanma sonucunda kırıldıysa gerçekleşebilecek şişmeyi önlemek amacıyla bölgeye dışarıdan buz kompres uygulayın.
- Hemen dişçinizden bir randevu talebi isteyin.
Kırılan Diş Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Kırılan dişin kökü kalırsa ne olur sorusu çeşitli tedavi yöntemlerinin varlığı ile yanıt bulmaktadır. Başlıca var olan tedavi türleri; kanal tedavisi ya da cerrahi işlemlerdir. Bakteriler sonucunda enfekte olan dişlerin zaman içerisinde pulpa yapısı ölmektedir. Ölü yapı hızlı bir şekilde uzaklaştırılır ve kanal tedavisi yöntemi ile kökler temizlenerek plastik dolgu maddesi yardımıyla doldurulur. Böylece dişler yeniden estetik bir görünüm kazanmaktadır. Eğer dişin büyük bir kısmı başka nedenler ile kırıldıysa kırılan bölgeye kuron uygulanmakta ve eski haline yeniden kavuşturulmaktadır.
Kırılan diş kökü eğer çok derinde değil ise cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmadan tedavi uygulanabilmektedir. Eğer kök çok derinde ise mutlaka cerrahi müdahaleler ile işlem yapılmalıdır. Diş kırılması sonucunda kökü içeride kaldıysa ve eski haline dönebilecek şekildeyse mutlaka estetik müdahaleler ile diş kurtarılmaktadır. Kök kanal tedavisi uygulanarak da dişin diğerlerine zarar vermesinin önüne geçilmektedir. Fakat artık diş bu tedavi yöntemlerinin hiçbirine yanıt verecek durumda değilse, pulpa kısmı neredeyse tamamen kaybolmuş ve kök çok derinde ise işte o zaman çekilmektedir. Yine de unutulmamalıdır ki ilk amaç her zaman dişin yitiminin önlenmesidir.
Kırılan dişin kökü kalırsa ne olur ile ilgili merak edilen ve araştırılan birçok bilgiden bahsedilmiştir. Yine de dişte küçük bir kırılma yaşansa bile mutlaka diş hekimlerine başvurulmalı ve ister tedavi öncesi ister ise tedavi sonrası ağız bakımı mutlaka yapılmalıdır. Eğer bir kuronun ya da yenilenen diş için bakım yapılıyorsa çürükleri önlemeye yarayan florürlü diş macunları ile düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanımı ile bakteri oluşumunun önüne geçilmelidir.
İlgili Bloglar
-
Diş Teliniz Batarsa ya da Braketiniz Kırılırsa Ne Yapmalısınız?
-
Clear Correct Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?
-
Antalya Lara Diş Polikliniği
-
Antalya Muratpaşa Diş Klinikleri
-
Antalya Diş Hekimi
-
Çatlak Diş Sendromu Nedir?
-
20lik Diş Belirtileri ve Ameliyatı
-
Ağız Kuruluğu Neden Olur
-
Süt Dişi Ne Zaman Düşer ?
-
Diş Sızlaması Neden Olur ?
-
Yüz Şekline Göre Diş Modelleri
-
Diş Kaplama Çeşitleri
-
Kırılan Dişin Kökü Kalırsa Ne Olur ?
-
Lazer Diş Beyazlatma
-
Diş Dolgusu Neden Yapılır
-
Takma Diş Temizliği Nasıl Yapılır
-
Kanal Tedavisi Nedir ?
-
Diş Fırçalama Kuralları Nelerdir ?
-
Ortodonti Nedir?
-
Dentin Çürüğü Nedir?
-
Apse Nedir?
-
Ağız Kokusu(Halitozis) ile İlgili İpuçları