Hareketli Protezler

Hareketli protez, hasta tarafından takılıp çıkartılabilen ve eksik dişlerin yerini tutan yapay bir aygıt demektir. Kişinin estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını, tedavi ve rehabilite etmek arayışına cevap verirken sağlıkla sanatı birleştirir. 

Doğal dişlerin tamamının olmadığı vakalarda total protez; bazı ana dişlerin var olduğu vakalarda parsiyel protez; ana dişlerin tümünün çekilmesi gereken durumlarda, hasta dişsiz kalmak istemezse immediat protez ve ağızda var olan birkaç doğal diş veya kök üzerine, diş hekiminin yapacağı bazı özel hazırlıkları takiben uygulanan diş üstü protez olmak üzere dört çeşittir. 

Doğal Görünüm
Minimum Ağrı
Hızlı Sonuç

Hareketli Protezler

Hastanın protezinde diş aşınması veya kullanım ile ilgili sorunları yoksa özel besleme materyalleri ile protez tekrar damaklara uyumlanabilir. Protez kırılması veya diş düşmesi gibi sorunlarda tamir edilebilmektedir.. Tamir edilen protez 1-2 gün içinde hastaya teslim edilmektedir.
Hareketli diş protezi sadece kişinin estetik kaygılarını gidermek amaçlı yapılmamakta, ayrıca ağız ve diş yapısının olması gerektiği gibi sıralanması için de uygulanmaktadır. Her hastaya özel olarak tasarlanmakta ve hekim kontrolünde gerçekleştirilmektedir.
Eğer porselen kaplama yapılması gerekmiyor ise 5-6 seans sürer ama diş hekimi gerekli gördüğünde bu seans sayılarını arttırabilir. Protez takıldıktan sonra ağıza uyumlanması birkaç seans daha sürebilir. Hastanın dört dörtlük kullanabilir hale gelmesi yaklaşık 1 ay gibi bir süre alır.
Porselen kaplama yapılmayacak ise iğne yapılmasına (uyuşturma işlemi) gerek yoktur.
Hareketli protez ömrü, protezin yapım aşamasında kullanılan malzemeye, kullanımda gösterilen hassasiyete göre değişecektir. Hareketli protez diş 5 sene kullanılabiliyorsa başarılı bir operasyon olarak adlandırılabilir. Zamanla aşınma ve kırılmalar ile işlev kayıpları gerçekleşeceği için yenilenmeleri gerekecektir. Ayrıca ağız içi dokularına zarar vermemesi için yıllık kontrollerle protezlerin durumunun gözlemlenmesi gerekir.
Normal koşullarda bu gidiş “altı ayda bir” olarak ifade edilir. Çünkü hekimin protezleri ve ağız dokularını muayene etmesi, olası patolojik değişiklikleri görmesi ve bir değişiklik varsa uygun gördüğü işlemleri yapması gerekir. Uygun gördüğü zaman hekiminiz bu süreyi değiştirebilir.
Bu protezlerin geceleri uyumadan önce mutlaka çıkarılması ve su dolu bir kapta bekletilmesi önerilmektedir. Hiç çıkartılmayan protezler damaklarda mantar enfeksiyonu gibi hastalıklara sebep olabilmektedir. Çıkarıldıklarında da peçeteye sarılıp kuru ortamda bekletilmemeli, su dolu bir kap içinde bekletilmelidirler. Özel temizleyici tabletler hasta isteğine bağlı olarak suya atılabilir. Ancak protezlerin fırça ile mekanik temizliği de hasta tarafından mutlaka günde 2 kez yapılmalıdır.Hatta her yemekten sonra çıkarıp yıkamadan, uzun dönem renk değişimi olmadan kullanmalarına yardımcı olacaktır.
Total protezlerin kullanımı ile ilgili kesin bir süre vermek doğru olmaz. Hastanın ani kilo kaybı veya kemik erimesi gibi sebeplerle protezinde bollaşma meydana gelebilmektedir.
Hareketli protezlere alışmak öncelikle hasta psikolojisi ve zaman ile ilgilidir. Zaman geçtikçe proteze alışmak daha da kolaylaşır. Genellikle bir ayda hasta protezleri kabullenir ve protez ile yaşam kolaylaşır.
Protezlere hızla alışabilmek için ilk zamanlar, protezin yemek sonrası temizlenip hemen takılması ve geceleri çıkarılmaması önerilir. Ancak daha sonra protezin oturduğu yumuşak dokuların dinlenebilmesi için gün içinde yalnız kaldığınız zamanlarda veya geceleri protezleri çıkarmanız gerekir.
Son Güncelleme : 20/12/2024