Flor Nedir ?

Flor Nedir ?

Flor kahverengimsi sarı bir rengi andıran holejen grubunun ilk elementidir. İlk olarak 1529 yılında Georgius Agricola tarafından, metallerin erime sınırını azaltmak için kullanılan bir katkı maddesi olarak tanımlandı.

Flor periyoduk tablonun 2.periyodunun 17.grubunda yer alan bir elementtir. Atom numarası 9, atom ağırlığı 19, yoğunluğu 1,265 olan, kahverengimsi sarı bir rengi andıran holejen grubunun ilk elementidir.  İlk olarak 1529 yılında Georgius Agricola tarafından, metallerin erime sınırını azaltmak için kullanılan bir katkı maddesi olarak tanımlandı. İlerleyen yıllarda ise Fransız kimyacı Henri Moissan flor üzerine çeşitli çalışmalar yaptı ve floru bileşiklerinden ayrıştırarak 1906 yılındaki Nobel Kimya Ödülüne layık görüldü.

Flor üç element olarak adlandırılan; toprak hava ve suyun etkileriyle bitkilerde ve hayvanlarda değişik miktarda bulunurken vücut için önemli bir halojendir. İnsan metabolizması içerisinde esas element olarak görev alan flor tüm bunların yanında diş ve kemik gibi vücudumuzda yer edinmiş sert dokularda toplanarak bu bölgelerde oluşabilecek aşınma, ağır darbe gibi durumlara karşı vücudun direncinde artış sağlayabilir. Flor vücudumuzda ortalama 2-3 gram bulunurken, dolaşım sistemimizde yer ala kanın her 100 mililitresinde yaklaşık olarak 0.3 miligram flor bulunur. Flor aynı zamanda insan vücudunun sağlam ve dayanıklı kemik, diş dokusu için ihtiyacı olan kalsiyumu destekler. Diş sağlığı (diş çürükler) içinde büyük rol oynar. Ayrıca osteoporoz olarak tıp dünyasında bilinen kemik erimesi hastalığının tedavisinde de kullanılır.
İnsan vücudu gerek duyduğu flor miktarını içme sularından, deniz ürünlerinden, elma, ıspanak, yumurta ve sakatat olarak genel bir adlandırmaya tâbi tutulan karaciğer ve böbrekten elde edebilir.
Saf olarak elde edilebilen flor, canlı organizmalar için oldukça zehirlidir. Çeşitli canlı gruplarından biri olan insan saf flor ile karşılaştığı takdirde gözlerde kızarıklık, solunum yolunda tıkanma ve ciddi miktarda tahriş gibi sorunlarla karşılaşır. Saf flora fazla maruz kalınması takdirinde durum karaciğer ve böbrek hasarına kadar gidebilir.
Flor ve bileşiklerinin 2. Dünya savaşına kadar kullanıldığı görülmemiştir. 2 Dünya Savaşı’ndan sonra ticari olarak kullanılmaya, nükleer enerji programları ve atom bombası projeleri sebebiyle yüksek miktarda üretilmeye ve işlenmeye başlamıştır.

Flor’un Uygulama Ve Kullanım Alanları

Florla ilgili ilk olarak değinmemiz gereken en önemli ayrıntılardan biri de 2000 ve 2007 yıllarında yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda florun diş çürümelerinin önüne geçtiğinin saptanmış olmasıdır. Yapılan bu araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler ışığında içme sularına flor ekleme uygulamalarına başlanmıştır. Bu uygulama sadece bizim ülkemizde değil birçok ülkede gerçekleştirilir. Suya katılan flor miktarı 2 miligram şeklinde belirlenmiştir. Ülkemizin metropol şehirlerinden biri olan İstanbul da yaşayan insanların içmek için kullandıkları suda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen flor düzeyi optimal düzeylerden oldukça düşüktür. Piyasada yer alan hazır suların içerisindeki flor miktarı ayrıntılı bir şekilde araştırıldığında ise 0.025-1.08 miligram arasında değiştiği görülmüştür ve bu oranın düşük olduğu daha fazla flor oranına ihtiyaç olduğu belirtilmiştir. Ayrıca flor elementi, emaye ve kaynak çubuğu diye adlandırılan kaplama malzemelerinin içerisinde yer alan ana katkı maddelerinden biridir. Isıya dayanıklı plastiklerde, hepimizin elinden düşüremediği telefon kaplamalarında, kablo izolasyonunda ve izolasyon bantlarında, su geçirmez giysilerde flor kullanılan bir maddedir.

Flor’un Yararları Nelerdir?

Flor kullanımının hem güvenli hem de etkisinin oldukça güçlü olduğu belirlenmiş bir durumdur. Dişlerde çürüğün ortaya çıkmasını engellemek için ilk savunma katıdır. Flor doğru bir şekille kullanıldığında çürükleri önler. Dişte kendisini gösteren çürüklerin ilerlemesini de önlemede etkili bir kaynaktır. Araştırmalara göre ABD gibi gelişmiş ülkelerde diş çürük oranı düşüktür. Bunu florun gelişmiş ülkelerde etkili bir şekilde kullanılmasına bağlarlar.

İlgili Bloglar

  • Protez Diş Nedir? Nasıl Takılır?
  • Dişler Neden Çapraşık (Yamuk) Olur?
  • Çocuklarda Diş Hekimi Korkusu
  • Flor Nedir ?
  • Estetik Dolgu Nedir
  • Gummy Smile Nedir?
  • Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
  • Çene Kayması Egzersizleri
Yazar Hakkında
Diş Hekimi
Dt. Naciye Şepik
1996 yılında Denizli'de doğdu.İlk ve orta öğretimini Denizli'de tamamladıktan sonra 2019 yılında Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun oldu.2019 yılından bu yana Tülay Akkol Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizde hizmet vermektedir.

İlgili Bloglar

  • Protez Diş Nedir? Nasıl Takılır?
  • Dişler Neden Çapraşık (Yamuk) Olur?
  • Çocuklarda Diş Hekimi Korkusu
  • Flor Nedir ?
  • Estetik Dolgu Nedir
  • Gummy Smile Nedir?
  • Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
  • Çene Kayması Egzersizleri

Popüler Bloglar

  • Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Etiketler

Son Güncelleme : 24/12/2024