Dolgu Uygulamaları

Çürüyen dişin temizlendikten sonra kalan boşluğa doldurulan madde restorasyonuna dolgu uygulamaları denmektedir. Diş dolgu işlemlerinde birden fazla seçenekte materyal kullanılabilmektedir. Ancak dolgu uygulamasında en önemli unsur hastanın dişine uygun malzemelerinin kullanılmasıdır. Halkımız arasında kanal tedavi sonrası dolgu yapılamayacağı düşüncesi vardır. Ancak bu yaygın yanlış bir duyumdur. Çünkü kanal tedavisi sonrası dolgu yapmak mümkündür.

Çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Diş hekiminiz size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır, etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur. 

Diş hekiminiz sizin için en uygun dolgu türüne karar verirken bir dizi faktörü göz önünde bulunduracaktır. Bu faktörler çürüğün büyüklüğüne göre onarımın ne boyutta olması gerektiği, ağzınızın hangi kısmında dolgu işleminin yapılacağı ve maliyeti içerir. Çürüklere bağlı diş ağrıları, ağız kokusu ve daha pek çok sorunu çözmek için dolgu uygulamalarından faydalanabilirsiniz; güvenli, hızlı ve pratik...

Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir ? 

Çürük dişten kurtulan kişilerin ilk tercihi diş dolgusu olmaktadır. Ancak birden fazla diş dolgu çeşitleri bulunmaktadır. Dişe dolgu yapılırken, hastanın dişiyle uyum göstermesi önemli unsur olduğundan daha önceden dişte bir kontrol gerçekleşir. Peki diş dolgu çeşitleri nelerdir?

Altın Diş Dolgusu; Bu dolgu çeşidi hasta tarafından sipariş verilmesi durumunda laboratuvar ortamında özenle yapılmaktadır. Günümüzde çok fazla kullanılan diş dolgu seçeneklerinden biri değildir. Ancak diş eti sağlığına epey bir katkısı bulunmaktadır.

Kompozit Diş Dolgusu; Diş ile aynı renkte olduğu için estetiğe önem veren kişilerin ilk tercihi olmaktadır. Sadece çürük diş tedavisi sonrası değil çatlak diş sorunlarında da büyük seçenektir.

Porselen Diş Dolgusu; Renk değiştirmemesi ve leke tutmamasıyla meşhur olan diş dolgu seçeneğidir. Maliyeti ve kullanım süresi ise yüksektir.

Amalgam Diş Dolgusu; Gümüş, civa, kalay gibi materyallerden elde edilmektedir. Günümüzde pek tercih edilmeyen diş dolgularındandır. Fakat çiğneme gücünün yüksek olması gibi birçok avantajı bulunmaktadır. Genellikle arka dişlerde tercih edilmektedir.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır ?

Diş dolgusu yaptıracak hastaların sıklıkla araştırdığı sorulardan biri diş dolgusu nasıl yapılır sorusudur. Diş dolgusu birkaç aşamayla yapılmakta bazen tek seansta bitmektedir. İlk öncelikle hastanın çürüyen dişi  temizlenmektedir. Ardından hastanın ağrıyı hissetmemesi için lokal bir anestezi uygulanmaktadır. Çürüyen dişin temizlenmesi sonrasında oluşan boşluğa seçilen dolgu materyalleri ile doldurulur.

Ancak dolgu materyali boşluğa doldurulurken titiz ve dikkatli olunması gerekmektedir. Genellikle dolgu işlemleri tıbbi cihazlar eşliğinde yapılmaktadır. Dolgu sonrası hastada ağız açma kapama gibi kontroller yapılır. Eğer hastaya zarar veren durum olursa dolguda inceltme gibi müdahalelerde bulunulur.

Diş Dolgusu Hakkında Merak Edilen Sorular 

1.Soru: En İyi Diş Dolgusu Hangisidir?

En iyi diş dolgusu kompozit ve porselen diş dolgularıdır. Günümüzde de sıklıkla kullanılan diş dolgu seçeneklerindendir. Diş ölçümleri alındıktan sonra laboratuvar ortamında özenle hazırlanmaktadır. Diş ölçümlerine göre hazırlandıktan sonra ise diğer seansta hastaya tıbbi cihazla  uygulanmaktadır. 10 yıl kadar kullanılma ömrü bulunmaktadır.

2.Soru: Diş Dolgusu Sonrası Acı Duyulur Mu?

Diş dolgusu yaptıracak kişilerin büyük endişelerinden birisi dolgu uygulaması sonrası dişte ağrı olup, olmayacağıdır. Dolgu sonrası ağrı durumu söz konusu olabilmektedir. Ancak bu ağrı şiddeti hafif olmakla birlikte 1/2 gün sürebilmektedir.

3.Soru: Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılmalı?

Diş dolgusu yaptıracak kişilerin büyük endişelerinden birisi dolgu uygulaması sonrası dişte ağrı olup, olmayacağıdır. Özellikle çürük diş ağrısından muzdarip olan kişilerin merak ettiği konulardan olmaktadır. Dolgu sonrası ağrı söz konusu olabilmektedir. Ancak bu ağrı şiddeti hafif olmakla birlikte 1/2 gün sürebilmektedir.

4.Soru: Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Dolgu işlem süresi için kesin rakam verilmemektedir. Çünkü hastanın diş sağlığı ve uygulanacak diş dolgusuna göre sürede farklılıklar söz konusudur. Özellikle çatlak dişe mi yoksa çürük dişe mi uygulanacak olması süreçte değişikliklere neden olmaktadır.

5. Soru: Diş Dolgusu Düşer Mi?

Diş dolgusu birçok nedene bağlı olarak düşebilmektedir. Bu nedenler ise genellikle; dolguda kullanılan materyal kalitesi, dolgu yapılma sürecinde oluşan olumsuz hatalar, ağız bakımının düzgün yapılmaması ve şiddetli darbe alması gibidir.

Son Güncelleme : 19/12/2024