Diş Teli Tedavisine Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken 20 Şey
Diş Teli Takma Sürecinde Bilmeniz Gerekenler Neler?
Kendi dişlerinizin düzensizliği veya çocuğunuzun dişlerindeki çapraşıklığı için tedavi arayışında olabilirsiniz. Bu amaçla, tam da şu anda Türkiye de yaklaşık 250.000 kişinin aktif ortodontik tedavi gördüğünü hatırlatarak yazımıza başlamak istiyorum.
Ağız ve diş sağlığını korumak, temizliğe dikkat etmeyi ve özen göstermeyi gerektirir. Çapraşık dişler ağız temizliğini sağlamayı kesinlikle zorlaştırmaktadır. Çapraşık dişleriniz için çözüm ortodonti tedavisidir. Başarılı sonuçların tam anlamıyla elde edildiği ideal ortodonti tedavisi genel olarak yaklaşık 1,5 - 2 yıl kadar sürmektedir. Ortodontik tedavi biraz sabır, biraz ilgi isterken, tedavi öncesinde de gereken hazırlığın yapması gerekir. Diş teli tedavisine başlamadan önce bilmeniz gerekenleri birlikte inceleyelim.
1. Diş Hekiminiz Mutlaka Ortodonti Uzmanlı Olmalı!
Her ortodontist birer diş hekimidir fakat her diş hekimi bir ortodontist değildir. Ülkemiz diş hekimlerinin ancak %3’ü ortodonti uzmanıdır. Sonucun hüsran olmadığı veya tekrar ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulmadığı başarılı ve ideal bir sonuç için diş hekiminizin ortodonti uzmanı olmasını öneriyoruz. Doktorunuzun “Ortodonti Uzmanlığı Diploması”nı görmeyi talep ediniz. Size benzer vakalarda kendi tedavilerini görmek isteyip nasıl sonuçlandırdığını inceleyiniz.
2. Ortodontik Tedavi Planlaması Her Şeydir!
Hedefe oluaşabilmenin birinci şartı bilimsel temellere dayanan sağlıklı bir planlamadır. Başarılı ortodontik tedavi planlaması detaylı ortodontik analizleri gerektirir. Ortodontik analizler için ortodontik sefalometrik röngenler ve standart panaromik röntgenler çekilmeli, fotoğraf kayıtları alınmalı ve bu datalar üzerinden sizin tüm ölçüm değeriniz ideal kabul edilen normlarla kıyaslanmalıdır. Ayrıca gelişen teknolojiden yararlanarak dijital ağız içi kayıtlarınız üzerinde bilgisayar simülasyonlarıyla tedavi sonucunuzu görebilmelisiniz. Kim sonucunu bilmediği bir tedavi için 2 yıl beklemek ister ki?
3. Tedavi Başlangıcında Bazı Kelime Telaffuzları Güçleşebilir!
Diş telleri ilk takıldığında seslere alışmakta geçici de olsa zorluk çekebilirsiniz. Diş telleri ilk aşamada bazı kelimelerin telaffuzlarında güçlüklere yol açabilir. Bu sizi endişelendirmesin. Aslında sizi oldukça sempatik kılacak bu keyifli dönemin diş tellerine alıştıkça kendiliğinden yok olduğunu göreceksiniz.
4. Dudaklarınızı Nemlendirin!
Diş teli tedavisine başlamadan önce bilmeniz gerekenlerden biri özellikle ilk diş teli uygulama seansının biraz uzun sürebileceğidir. Tedavi sırasında rahat edebilmeniz için braketleriniz takılmadan hemen önce dudaklarınızı bir kremle nemlendirmenizi öneririz. Diş teli muayenesi randevularına gitmeden önce yanınızda besleyici bir dudak kremi götürmeniz, dudaklarınızda oluşabilecek küçük çatlamaların önüne geçecektir.
5. Diş Teli Takıldığı İlk Akşam Hafif Ağrılarınız Olabilir!
Diş telinin takılması işlemi biraz zaman alan işlemdir. Fakat bu kesinlikle ağrılı ya da acılı bir işlem değildir. Sadece sonrasında birkaç gün dişlerinizde oynamalar başlayacağı için ufak sızlamalar hissedebilirsiniz. Bu aslında biz ortodontistlerin görmek istediğimiz ve ağrı olduğunda da dişlerinizin tedaviye olumlu cevabı verdiğini anladığımız pozitif bir durumdur. Spor yaptıktan sonra oluşan kas ağrılarınıza benzer ve oldukça normaldir, gelişim olduğunu gösterir. Endişelenmenizi gerektirmez. Sıklıkla ağrı kesici kullanmanıza dahi gerek kalmayacak düzeyde önemsizdir. Bu durum 3. günden sonra genellikle kaybolmakta, en fazla bir haftaya kadar uzayabilmektedir.
6. Görüntüye Alışmak Biraz Zaman Alabilir!
Diş teli takıldıktan sonra alışmak biraz zaman alabilir. Hem görüntünüzü hem de ağzınızdaki braketlerin verdiği hissi yadırgayabilirsiniz. Fakat diş tellerine alışmak sandığınızdan çok daha hızlı olacak. Kısa bir süre sonra, özellikle dişlerinizin düzelmeye başladığını fark ettiğinizde daha önceki görüntünüzü unutmaya başlayacak ve onlara daha çok saygı duyacaksınız
7. Ortodontik Diş İpi, Ortodontik Diş Fırçası ve Arayüz Fırçası Edinin!
Diş teli tedavisine başlamadan önce bilmeniz gerekenlerden biri de ağız sağlığınıza daha fazla önem vermeniz gerektiğidir. Tedavi sırasında bu işleme özel teknikle dişlerinizi fırçalamayı ve arayüz fırçası ile diş ipi kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Diş teli temizliği için özel üretilen ortodontik tip diş fırçası ile braketlerin arasını, altını, üstünü arkasını ve diş eti-diş birleşimini iyice temizlemelisiniz. Ayrıca braketlerin diş fırçanızı daha çabuk yıpratacağından fırçanızı daha sık değiştirmenizi öneririz.
8. Diş Çekimi İhtimaline Karşı Hazırlıklı Olun!
Diş teli takma sürecinde bilmeniz gerekenlerden biri diş çektirme ihtimalinizin olmasıdır. Diş ve çene yapınızın durumuna göre ortodonti uzmanınız sefalometrik analizlerin sonucunda gerekli gördüğü durumlarda diş teli tedavisi için diş çekimi yapmak isteyebilir. Aşırı çapraşık dişli çenelerde ağız içinde yeterli alan olmadığından diş çekimi gerekli olabilir. Çapraşıklık miktarınız minimal ise gerek kalmamaktadır. Eskiden ortodonti tedavisinde hastalarımızın ortalama %40’ında çekim ihtiyacı olurken, artık gelişen teknoloji ve modern ortodontik yer kazanma metotları (distalizasyon) ile bu oran %20’lere kadar azalmıştır.
9. Diş Telleri Özgüveninizi Asla Düşürmesin!
Günümüzde artık her yaştan insan düzgün bir gülüşe sahip olabilmek için ortodonti tedavisine başvuruyor. Diş teli kullanmanın oldukça normal bir durum olduğunu ve hayat boyu sürecek sağlıklı dişler için sınırlı bir süreliğine gerektiğini unutmayın. Bu bir süreç ve sürecin bitiminde ulaşacağınız sağlıklı ve düzgün, inci gibi dişler ile özgüveninizi hiç olmadığı kadar arttıracağını düşünerek kendinizi motive edebilirsiniz. Biliyor musunuz? 2016 yılında Amerika’da yapılan bir çalışmada ortodontik tedavi sonrasında bireylerin olduğundan daha zeki göründüğü bir kez daha bilimsel olarak kanıtlandı. Üstelik bu kişiler kariyer basamaklarını ortodontik tedavi olmayanlara göre daha hızlı tırmanıyorlar.
10. Yiyecekler Diş Tellerinize Sıkışabilir!
Yiyeceklerin braketlerin ya da diş tellerinizin arasına sıkışabilme ihtimaline karşı diş teli takma sürecinde hazırlıklı olmalısınız. Diş tellerinde istenmeyen durumlardan biri yiyeceklerin braket arasına sıkışabilmesidir. Fakat üzülmeyin. Bunu her öğününüzden sonra zaten yapacağınız düzenli diş fırlaması ile besinleri rahatlıkla sıkıştıkları yerden çıkartabilirsiniz. Bu sebeple gittiğiniz her yere yanınızda tedavi başlangıcında size verdiğimiz diş temizlik setinizi götürmenizi tavsiye ederiz.
11. Beslenme Alışkanlıklarınızda Ufak Düzenlemelere Hazır Olun!
Diş teli tedavisine başlamadan önce bilmeniz gerekenlerden biri de artık bazı besinleri tüketirken eski alışkanlıklarınızda bazı ufak değişikliklerin sizi bekliyor olmasıdır. Diş telleri takıldıktan sonra braketlere ve tellere zarar vermemek için sert gıdaları ısırmaktan kaçınmanız gerekecek. Ayrıca yapışkan yiyeceklerin, asitli içeceklerin de tüketilmesini ortodonti tedavisi sırasında önermiyoruz.
12. Her Kontrol Sonrası Hafif Sızlamalara Hazırlıklı Olun!
Her muayene sonrası, ortodonti hekiminiz diş tellerinde gerekli değişiklikleri uygulayacağı için geçici bir süre sızlama hissedebilirsiniz. Fakat bu asla şiddetli bir ağrı olmayacağı gibi ilk günkü ağrı kadar da olamayacaktır. Dişleriniz diş etinizde yer değiştirdiği için hissettiğiniz bir doğal sızlamadır. Bu sızlamalar sıklıkla 1-3 gün gibi çok kısa bir sürede kaybolarak sizi istediğiniz gülümsemeye bir adım daha yaklaştırır.
13. İlk Aydan Değişimi Hissedeceksiniz!
Diş telleri, dişlerinizin görünümünü çok hızlı bir şekilde iyileştirir. Hatta daha ilk ayda bu değişimi gözlemleyebilirsiniz. Doktorunuzun vereceği talimatlara uyarak bu değişimi hızlandırabilmek sizin elinizde.
14. Diş Telleri Dudaklarınızı Olduğundan Farklı Gösterebilir!
Diş telleri, ağız yapınızda dışardan da belli olabilecek ufak ve güzel farklılıklar oluşturabilir. Diş telleriyle dudaklarınız biraz daha dışa doğru çıkarak belirginleşebilir. Günümüzde dolgun dudak bir arzulanan bir özellik olduğundan aslında hastalarımız bu durumu beğenmektedir. Fakat bu geçici bir durumdur. Dişleriniz olması gereken hizaya geldikçe dudaklarınız ideal bir şekilde görünecektir.
15. Diş Teli Mumları Kurtarıcınız Olacak!
Diş teli tedavisine başlamadan önce bilmeniz gerekenlerden biri de diş teli mumu kullanmaktır. Kliniğimizde her ortodontik tedaviye başlayan hastamıza verdiğimiz özel diş teli mumları, diş tellerinin tahriş yapması ihtimaline karşı dudaklarınızı ve ağız içinizi koruyacaktır.
16. En Hızlı Tedavi Doğru Tedavi Değildir!
Amerika’da ortodonti tedavisi ortalama 14-27 ay arasında sürmektedir. Ülkemizde de bu değer yaklaşık olarak böyledir. Dişsel çapraşıklık ve çenelerinizdeki bozukluk tedavi sürenizi doğrudan etkilemektedir. Hızlı yapılan tedavi doğru veya iyi tedavi gibi algı kesinlikle çok yanlıştır. Hatta hızlı yapılan tedaviler sıklıkla diş köklerine zarar vermekte ve tedaviniz bittiğinde tekrar geri dönüp dişleriniz bozulmaktadır. Birkaç ortodonti uzmanıyla gerçekleştireceğiniz muayene sonrasında tedavinizin ortalama ne kadar süreceğini anlayabilirsiniz.
17. Unutmayın en başarılı ortodontik tedavi bir kez yapılan ortodontik tedavidir!
Eğer diş hekiminiz bu süreden bariz şekilde kısa bir süreden bahsediliyorsa tedavinizde önemli bir şeylerin atlanılacağına veya siz farkında olmadan önemli aşamaların es geçileceğinden emin olabilirsiniz. Dişlerin veya çenelerin aylık düzelme ve değişim sürati biyolojik olarak dünyadaki tüm yaşıt ve sağlıklı insanlarda birbirine çok yakındır. Emin olun, her doktor hastasını mümkün olan en kısa süre memnun etmek ister. Fakat idealden kısa tedavi süresi için süratli olmak, kalitesiz bir tedavi olmakla sonuçlanacak ve mutlaka tekrar ortodontik tedavisi görme ihtiyacı doğacaktır. Diş köklerinize verilecek zarar da hüsranı arttıracaktır.
18. Tedavi Başladıktan Sonra Öngörülen Süresinin Değişebileceğini Unutmayın!
Ortalama süre öngörüsünde bulunulan bir tedavi de hastanın durumuna göre uzayabilir ya da kısalabilir. Süreç içinde yediğiniz bir yiyecekten dolayı teliniz çıkabilir ya da braketiniz düşüp kırılabilir. Bu gibi aksilikler her ne kadar oldukça seyrek karşılaşılsa da tedavi sürenizi uzatacaktır. Buna hazır olmanızı ve moralinizi bozmamanızı öneririz. Ayrıca diş temizliğinize dikkat ederek ve aylık kontrollerde doktorunuzun sizlere vereceği ödev ve tavsiyelerine uyarak süreci hızlandırabilirsiniz.
19. Her Bireyin Tedavisi Kendisine Özeldir!
İkiz kardeşiniz bile olsa tedavi planlamanız, tedavi süreleriniz veya tedavide kullanılacak ilave mekanikler bambaşka olabilir. Biriniz ağız içi elastik kullanırken kardeşiniz yüz maskesi veya ameliyatla tedavi olmak zorunda olabilir.
20. Diş Telleri Çıktıktan Sonra Korutucu Plak Takmayı ve Pekiştirme Telini (Retainer teli) Uygulatmayı İhmal Etmeyin!
Diş teli tedavisine başlamadan önce bilmeniz gerekenlerden biri de tedavinizin aktif dönemi gibi pasif döneminin de olacağıdır. Yani ortodontik tedavinin diş teli çıktıktan sonra bir süre daha pekiştime için pasif olarak devam edecektir. Ortodontistiniz pasif tadaviniz için sabit tel takıp, şeffaf pekiştime plakları verecektir. Bunun sebebi düzelen dişlerinizin tekrar bozulmasını engellemektir.
İlgili Bloglar
-
Yaprak Porselen Nedir?
-
Şiddetli Diş Ağrısı Sorunlarında Ne Yapılmalı
-
Şeffaf Diş Teli
-
Restoratif Diş Tedavisi Nedir?
-
Diş Teli Tedavisine Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken 20 Şey
-
Hangi Diş Teli Renkleri Var? Hangisi Senin İçin En İyisi?
-
Diş Teli Sonrası Pekiştirme Plağı ya da Teli Kullanmam Gerekli mi?
-
Damaktan Et Alıp Diş Eti Yapmak
-
Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir
-
Bir Günde Diş Tedavisi
-
Periodontoloji Nedir?