Diş Siniri Nasıl Alınır ?

Diş Siniri Nasıl Alınır ?

Mine en dışta bulanarak dişi korumaya yararken pulpa katmanında bulunan dokular ile sinirler de dişin canlılığını sağlamaktadır. Bilindiği üzere diş sağlığının korunması için düzenli olarak ağız bakımı yapılması gerekmektedir.

Dişler beslenme ile sindirim için gerekli ve besinlerin öğütülmesi için çok önemlidir. Dişler canlı bir yapıya sahip oluşumlardır. Dişler; mine, sement, dentin ve pulpa yapılarının bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Mine en dışta bulanarak dişi korumaya yararken pulpa katmanında bulunan dokular ile sinirler de dişin canlılığını sağlamaktadır. Bilindiği üzere diş sağlığının korunması için düzenli olarak ağız bakımı yapılması gerekmektedir. Fakat ağız ve diş bakımı sağlansa da bazı durumlarda dişler zarar görmekte ve sinirler ölmektedir. Buna neden olan durumlar şu şekildedir;

  • Diş çürükleri
  • Dişe uygulanan yanlış bir tedavi
  • Dolgu dişlerde dolguların zaman içerisinde çürümesi
  • Dişte çatlama
  • Dişe gelen bir darbe
  • Dişin fazla kesilmesi
  • Diş sıkma
  • Gıcırdatma
Pulpa dokusu kendi içerisinde bakteri bulundurmamaktadır. Ancak diş dokularında oluşan çürük gibi sorunlar, pulpaya bakteri girişine ve buranın enfekte olmasına neden olmaktadır. Ayrıca pulpa kendi başına iyileşme gösteren bir yapı olmadığı için uzun süreli devam eden tahrişlerde kan akışı azalmakta ve sinirler ölmektedir. Böylece diş sinirleri alınarak çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. Diş siniri nasıl alınır sorusu iki şekilde cevap bulmaktadır. Sinirler öldüğü zaman aslında diş çekilmesi ve kanal tedavisi olmak üzere sadece iki tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Sinirler Öldüğünde Oluşan Sorunlar Nelerdir ?

Dişin canlılığını kaybetmesi sonucunda ısırma ve çiğneme esnasında nedeni belli olmayan ağrılar ile karşılaşılabilir. Sıcak ve soğuk içeceklerin tüketimi esnasında yaşanan sızlamalar diğer bir ölmekte olan veya ölen diş sinirlerinin neden olduğu sorunlardandır. Diş etlerinde kızarıklık, şişlik, kanama yaşanabilmekte ve dişlerde çeşitli çürükler meydana gelebilmektedir.
Sinirler canlılığını kaybettiği zamanlarda bazen kök ucunda ağrıya neden olan apseler oluşabilmektedir. Bazen de diş eti üzerinde ve köklerin yanında fistüller oluşmakta ve bu yapılar diş iltihabının dışarıya çıkarak akmasını sağlamaktadır. Oluşan apse şiddetli ağrılar yarattığı ve enfeksiyonun da vücuda yayılma ihtimali olduğu için hemen tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu durumlar için en başarılı uygulama kanal tedavisi yöntemidir.

Kanal Tedavisi Nedir ve Nasıl Uygulanır ?

Kanal tedavisinde dişin sert yapısının koruduğu kök kanalı adı verilen doğal boşlukta bulunan yumuşak dokulu pulpa ile diş sinirleri alınarak dişin içi temizlenir ve burada oluşan boşluk doldurulur.
Kanal tedavisi bir diş hekimi veya hekimin yönlendirmesi durumunda başvurulan endodontist tarafından gerçekleştirilen bir uygulamadır. Öncelikle yapılacak ilk işlem kanalların şeklinin görülmesi adına röntgen filminin çekilmesidir.  Böylece bu film sayesinde çevre kemiklerde herhangi bir enfeksiyon belirtisinin olup olmadığı kontrol edilmektedir. Tedavinin ikinci adımı diş çevresini uyuşturmak için yapılan lokal anestezidir. Bu adım da tamamlandıktan sonra hekim kök kanalına erişim için bir delik açacaktır. Erişim deliği açıldıktan sonra içeride bulunan zararlı bakteriler, çürümüş sinir dokusu ve pulpa dişten alınmaktadır. Buradan çıkan mikro kalıntılar su veya sodyum hipokloritin düzenli olarak verilmesi ile temizlenmektedir. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra açılan delik kapatılmaktadır. Böylece diş siniri nasıl alınır sorusu bu şekilde yanıt bulmaktadır.

 

İlgili Bloglar

  • Düzeltici Ortodonti Tedavileri Kimlere Uygulanır?
  • Damaklık Tedavisi
  • Bruksizm Nedir
  • Çene Eklemi Rahatsızlıkları Belirtileri
  • Diş Siniri Nasıl Alınır ?
  • İmplant Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Son Güncelleme : 23/01/2025