Diş Dolgusu Neden Yapılır
Diş dolgusu; çiğneme fonksiyonunu Kaybetmiş, estetik açıdan hoş görünmeyen, çatlamış veya çürümüş dişlerin için çeşitli malzemeler ile dişin doldurulmasıdır. Daha önceden yapılmış olan dolgu tedavisinin düşmesi ve aşınması durumunda yeniden dolgu yaptırmakta gereklidir.
Çürümüş ve zarar görmüş bir dişin, işlevini tekrar yerine getirmesi amacıyla diş dolgusu yapılmaktadır. Doktor; diş dolgusu yapmadan önce çürümüş dişin dokusunu temizler. Daha sonra dolgu malzemesi ile diş doldurulur. Dolgu yapılmasının amacı çürüyen dişin daha fazla ilerlememesi için, boşluklar kapatılarak önlenir. Pek çok çeşit dolgu malzemesi bulunmaktadır. Diş dolgusu neden yapılır sorusuna cevap arayanlar için kısaca diş dolgusu; çiğneme fonksiyonunu Kaybetmiş, estetik açıdan hoş görünmeyen, çatlamış veya çürümüş dişlerin için çeşitli malzemeler ile dişin doldurulmasıdır. Daha önceden yapılmış olan dolgu tedavisinin düşmesi ve aşınması durumunda yeniden dolgu yaptırmakta gereklidir. Dişin iç kısmında pulpanın zarar görmesi, iyileşmeyecek durumdaysa kanal tedavisi ile birlikte dolgu yapılması kaçınılmaz bir durumdur. Dolgu işlemi dişte çürük ve kırık dışında farklı durumlarda da yapılan bir teknik olarak adlandırılır.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır
Öncelikle hekim tarafından çürümüş diş temizlenir. Çürüklerden ve artıklardan temizlenen diş doldurularak dolgu uygulaması yapılır. Dolgu işlemi gerçekleştirilirken hastanın acı veya ağrı hissetmemesi adına lokal anestezi işlemi uygulanır. Lokal anestezi ile, dolgu yapılacak yer uyuşturulur ve işlem gerçekleştirilir. Hasta tarafından seçilen dolgu materyalinin acı şiddeti ne olursa olsun doktor tarafından konforlu bir süreç içinde hazırlanır ve uygulanır. Dişte gerekli temizlik yapıldıktan sonra geriye kalan kırılmış, çürümüş veya hasar görmüş bir boşluk kalır. Geriye kalan bu dişin yapısına ve formuna göre uygun bir şekilde doldurulur. Seçilen malzemeye göre dolgunun en kısa sürede donması için doktorlar tarafından özel tıbbi cihazlarda kullanır. Hastanın dolgu işlemi gerçekleştirildikten sonra ağzının açıp kapanması istenir ve herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Bir sorun ile karşılaşıldığı zaman doktor tarafından kısaltma veya kesilme işlemi ile sorun ortadan kaldırılır. Bütün kontroller sağlandıktan sonra diş yeniden eski fonksiyonuna kavuşur. Diş dolgusu yaptıracak olanların araştırmış olduğu diş dolgusu nasıl yapılır sorusuna bu şekilde cevap vermek doğru olcaktır.
Diş Dolgusu Fiyatları Ne Kadar
Hastaların kırık veya çürük diş şikayetleri ile karşılaştığı sırada ilk araştırdıkları konu diş dolgusu fiyatları ne kadar olmaktadır. Dolgu fiyatlarının sabit bir rakamı bulunmamakla beraber, tercih edilen materyallere göre de değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden net bir rakam vermek kişiyi yanıltabilir. Bazı hastalarda tek bir dişte değil, birkaç dişte çürük mevcuttur. Bazı hastalarda da ağzına darbe alması sonucunda dişte kırık meydana gelmektedir. Böyle durumlarda, dolgu yapılacak diş sayısının yükselmesiyle fiyatlarda artış göstermektedir. Diş doktorunun deneyimi ve uzmanlığı gibi faktörlerde dolgu fiyatlarını etkilemektedir. Dolgu uygulamaları için başarılı sonuçlar elde etmek amacıyla illa yüksek bütçe ayırmanız gerekmemektedir. Makul fiyatlı diş hekimleride dolgu yapmaktadır. Öncelikli olarak doktorunuzu seçip bir randevu almanız gerekmektedir. Daha sonra muayene olarak dolgunuzu yaptırabilirsiniz.
Diş Dolgusu Süresi Ne Kadardır
Diş dolgusu yaptıracak olanların merak ettiği konulardan bir diğeri ise, diş dolgusu süresi ne kadardır sorusu olmaktadır. Her hastanın diş dolgu süresi aynı olmayabilir. Ağızda hangi dişe dolgu yapılacağı, hangi materyallerin kullanılacağı ve dolgu adeti gibi birçok faktörden dolayı süre değişkenlik göstermektedir. Hastaya dolgunun hangi amaç ile yapıldığı da seans süresini belirler. Seans ve kanal tedavisi ile birlikte dolgu yapımı da süreyi doğrudan etkilemektedir. Dolgu esnasında doktorun kullanılacak malzemeleri hazırlaması da süreyi etkiler. Tüm bu sıralanan işlemler diş dolgusunun süresini etkiler ve net bir süre belirlemez.
Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir
Eski zamanlarda diş dolguları 1-2 çeşit malzeme olarak kullanılıyordu. Günümüzde ise dolgu materyallerinin geniş seçenekleri mevcuttur. Hastalar tarafından en sık kullanılan diş dolgusu çeşitleri nelerdir?
- Altın dolgular; laboratuvar ortamında kişiye özel sipariş üzerine hazırlanır.
- Kompozit dolgular; diş ile aynı renkte olarak doğal kullanım seçeneği sunmakta ve sık kullanılmaktadır.
- Porselen dolgular; maliyet açısından yüksek olsa da renk tutmama özelliği ile oldukça rağbet görmektedir.
- Amalgam dolgular; günümüzde pek tercih edilmese de gümüş dolgu olarak adlandırılır. Civa, bakır, kalay gibi elementlerin karışımı ile elde edilen bir dolgu türüdür. Gri metalik görünümüne sahip olması dezavantajlarından biridir. Çiğneme gücüne karşı dirençli olması da sıklıkla tercih edilmesiyle beraber gelir.
İlgili Bloglar
-
Diş Teliniz Batarsa ya da Braketiniz Kırılırsa Ne Yapmalısınız?
-
Clear Correct Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?
-
Antalya Lara Diş Polikliniği
-
Antalya Muratpaşa Diş Klinikleri
-
Antalya Diş Hekimi
-
Çatlak Diş Sendromu Nedir?
-
20lik Diş Belirtileri ve Ameliyatı
-
Ağız Kuruluğu Neden Olur
-
Süt Dişi Ne Zaman Düşer ?
-
Diş Sızlaması Neden Olur ?
-
Yüz Şekline Göre Diş Modelleri
-
Diş Kaplama Çeşitleri
-
Kırılan Dişin Kökü Kalırsa Ne Olur ?
-
Lazer Diş Beyazlatma
-
Diş Dolgusu Neden Yapılır
-
Takma Diş Temizliği Nasıl Yapılır
-
Kanal Tedavisi Nedir ?
-
Diş Fırçalama Kuralları Nelerdir ?
-
Ortodonti Nedir?
-
Dentin Çürüğü Nedir?
-
Apse Nedir?
-
Ağız Kokusu(Halitozis) ile İlgili İpuçları