3D Dental Tomografi

3D tekniği, tomografi ve röntgende olduğu gibi iki boyutlu izdüşümsel görüntü değil, incelenen bölgenin hem dış hem de iç yüzeyinin şekli hakkında bilgi sahibi olunmasına olanak veren görüntüleyicidir.

Hedeflenen bölgeden 3 boyutlu bir alanın dijital tomografik görüntüsü alınması suretiyle panoramik ve periapikal röntgen ile pozlanamayan alanları da görme imkanı doğar.  3 boyutlu diş tomografisi, özellikle kemik yapıları hassas olan hastalarda en iyi sonucu almak için önemli bir yöntemdir. 3D dental tomografi, diş hekimlerinin tedavi aşamalarını daha hızlı planlamalarına yardımcı olur.

Konforlu Tedavi
Minimum Ağrı
Hızlı Sonuç

3D Dental Tomografi

  • Kemik ile alakalı operasyonlarda
  • Anatomik oluşumların incelenmesi işlemlerinde
  • Kemiğin hacminin ölçümünde
  • Kemiğin derinlik hacminin ölçümünde
  • 20’lik dişlerin çekim işlemlerinde
  • Gömülü dişlerin operasyonunda
  • Tümör ve kist teşhislerinde
  • İmplant uygulamalarında 3D tomografi kullanılır.
Diş protezi yaptırmak isteyenler için teknoloji ortodonti dünyasında da oldukça gelişti. 3 boyutlu diş tomografisi nasıl çekilir diyenler için diş hekimleri, özel cihazlarla dişlerin görüntüsünü çekmeye başladı.

3D dental tomografi çekilirken öncelikle iki yönlü dijital rehber görüntü çekilir. Hasta 3D tomografi cihazından çıkmadan ekrandaki görüntü üzerinde hedef bölge belirlenir. Hedeflenen bölgeden 3 boyutlu bir alanın dijital tomografik görüntüsü alınır. Panoramik ve periapikal röntgen ile pozlanamayan alanları da görme imkanı doğar. 3 boyutlu diş röntgeni çekildikten sonra dental implant tedavisinin seyri ve yapılacak dişlerin tasarımı daha net belirlenir.
3D Tomografi ile hastalar daha az radyasyona maruz kalır ve tedavi planlaması daha doğru bir şekilde yapılabilir. 2D görüntüleme tekniği ile uygulanan implantlarda kemiğin sadece yükseklik ve genişliği hesaplanırken dental tomografide kemik kalınlığı da görüntülemede elde edildiği için implant uygulamalarında hata payı minimuma indirgenebilmektedir.
3D Dental Tomografi diş yapımı ve uygulamasını kolaylaştırdığı için son dönemlerde diş hekimlerinin gözdesidir. Hiçbir dezavantajı bulunmayan 3 boyutlu diş röntgeni herhangi bir sağlık engeli olmayan kişilerde rahatlıkla kullanılır. Ancak hamilelerde doktor onayı olmadan kullanılmaması gerekir. Uygulanan implantların tasarımını ve kalitesini etkileyen 3 boyutlu diş filmi, doğru kullanıldığında hassas diş tasarımlarına imkan vermektedir. Hastalar ve doktorlar diledikleri gibi 3 boyutlu diş tomografisi yöntemine başvurabilirler.
3D dental tomografi cihazında yalnızca alt veya üst çenenin görüntülendiği 3D çene ve diş tomografisinin verdiği radyasyon dozunun normal panoramik filmden az bir miktar farkı vardır. Her iki çenenin görüntülendiği tomografilerden daha zararsızdır.
Kemik ile alakalı operasyonlarda, kemik hacminin ölçümünde, 20’lik dişler çekilirken, gömülü dişlerin operasyonunda, tümör teşhislerinde 3 boyutlu tomografik cihazlar kullanılabilir. Böylece pek çok hastalığın önüne geçilir.
Dental volumetrik tomografi ile 3D tomografi aynı teknolojik sistemdir. Dental volumetrik tomografi detaylı görüntü verdiği için saptanamayan ara yüz çürükleri, uyumsuz restorasyon, eksik kanal tedavisi, kök ucu iltihabı gibi durumların teşhisini de sağlar.
Son Güncelleme : 09/01/2025