Demineralizasyon Nedir?
Vücudun mineral kaybı yaşaması durumuna demineralizasyon adı verilir. Yaşanan mineral kayıplarında, hızla önlem alınması gerekir. Hızlı yaşanan mineral kayıplar, başka rahatsızlıklara da yol açabilir.
Tıp terimleri içinde sıklıkla kullanılan bir terimdir. Kişiler çeşitli nedenlere bağlı olarak mineral kayıpları yaşayabilir. Aşırı derecede yaşanan mineral kayıpları, vücutta kemik erimesi gibi sorunlara neden olabilir.
Mineral kayıpları genellikle kemikler üzerinde yaşanır. Kalsiyum ve kalsiyum tuzları üzerinde ciddi mineral kayıpları yaşanabilir. Bu durumdan korunabilmek için günlük belirlenen su miktarı alınmalıdır. Yetişkin bir birey için yaklaşık 2 litre su yeterli olacaktır.
Vücutta veya dokuda yaşanan mineral kayıpları başka sorunları da beraberinde getirir. Düzenli kontrol ve tahlillerle vücudun mineral kaybı yaşayıp yaşamadığı anlaşılabilir.
Diş Üzerinde Demineralizasyon
Diş yüzeyinde yer alan ve dişleri dış etkilere karşı koruyan mineral tabakası bulunur. Bu tabaka sayesinde, dişlerin ekstra bir şekilde korunmasına gerek kalmaz. Mineral tabakaları, günlük olarak ağız içinde çözülür. Diş üzerinde demineralizasyon görülmesi, bu çözülmeler esnasında ortaya çıkar. Bu çözülmelere bağlı olarak demineralizasyon, yeniden birikmeler de oluşabilir.
Bu çözülmelerde, ağızda biriken asitlerin çözülmesi etkilidir. Çözünen asitler, diş minelerine zarar verebilir. Asitlerin oluşumu, plak bakterileri ve şeker tüketimi sonucunda oluşur. Yeniden birikmenin karşılayamayacağı miktarda asit çözülmesi görülmesi, diş çürüklerine neden olur.
Diş çürüklerinden korunabilmek için florlardan yararlanılması önerilir. Flor aynı zamanda ağız içinde bakteri oluşumunu da engeller.
Demineralizasyon ve Diş Çürükleri
Beslenme şekilleri, diş çürüklerini doğrudan etkiler. Bazı karbonhidrat ve şekerlerin aşırı alımı, dişlerde çürüklere neden olur. Diş dokuları demineralize olduklarında çürük oluşum süreci de başlamış olur. Bu açıdan, demineralizasyon ve diş çürükleri yakından ilgilidir. Diş çürümesi yaşayan kişiler, beslenme şekillerini düzenlemelidir.
Demineralize olma süreci, diş üzerinde oluşan pH değerlerine bağlıdır. Ph oluşan süre ne kadar uzun sürerse, diş çürümeleri de o kadar hız kazanır. Kritik pH değerlerinin her kişide kritik seviyesi farklıdır. Bu kritik seviyelere yaklaşan kişiler, kısa süre içinde diş çürüklerine tanık olabilir.
Florür tedavisi ile bu sıkıntının önüne geçilebilir.
İlgili Bloglar
-
Telsiz Ortodonti
-
Yarık Dudak
-
Ortodontide Ağız Dışı Apareyler
-
Ayrık Diş (Diastema) Tedavisi
-
Çapraşık diş Tedavisi
-
Diş Teli Çürüklere Neden Olur Mu?
-
Diş Teli İle Diş İpi Nasıl Kullanılır?
-
Haraketli Protez Çeşitleri
-
Diş Tedavileri Kaç Dakika Sürer
-
Zirkonyum Kaplama Ömrü
-
Hollywood Gülüşü Nedir, Hollywood Gülüşü Yaptıran Ünlüler
-
Demineralizasyon Nedir?