Çocuk Ortodonti Tedavisi Kaç Yaşında Başlamalı?

Çocuk Ortodonti Tedavisi Kaç Yaşında Başlamalı?

Çocuklarda ortodonti tedavisi, genellikle 6-12 yaş arasında başlamalıdır, erken teşhis önemlidir.

Çocuk ortodonti tedavisi kaç yaşında başlamalı sorusu anne ve babaların en çok merek ettikleri sorulardandır. Ortodonti tedavisi için en uygun yaş konusunda diş hekimlerinden farklı cevaplar aldıkları için tedaviye ne zaman başlamaları gerektiği konusunda kararsız kalabilirler.
Çocuklarda ilk ortodontik muayene 7 – 9 yaşlarında yapılmalı, en geç 11 – 12 yaşlarına ötelenebilecek kontrollerle herhangi bir diş ya da çene problemi olup olmadığı tespit edilmelidir. Ortodonti tedavisi yaş sınırı olmasa da çene gelişimi ve dişlerin büyümesi dikkate alındığında erken yaşta yapılacak tedavi planlamasıyla gelecekte oluşabilecek sorunların önüne geçilebilmektedir.
Çocuk ortodonti tedavisi kaç yaşında başlamalı? sorusunun önemi şöyle açıklanabilir. Ortodontik tedaviler yetişkin döneme ertelenmeyip büyüme ve gelişim çağında yapılırsa tedavi daha kolay ve hızlı ilerleyecek, daha etkili sonuçlar alınabilecektir. Çocuklarda ağızdan nefes alma, parmak emme gibi alışkanlıklar varsa, alt ve üst çenede normalden önde veya geride konumlanma, dişlerde çapraz kapanma, aşırı çapraşıklık gibi görüntüler söz konusuysa mutlaka bir ortodontiste götürülmeli ve detaylı muayene sağlanmalıdır. Çocuk ortodonti tedavisi kaç yaşında başlamalı, ortodonti tedavisi yaş sınırı ne, yakından bakalım.

Çocuk Ortodonti Tedavilerinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir? Çocuk Ortodonti Tedavisi Uygulamaları

Çocuk ortodonti tedavisi için kullanılan pek çok yöntem vardır. Çocuk ortodonti tedavisi sırasında amaç öncelikle sorunun ortadan kaldırılmasıdır. Uygulanacak ilk yöntem soruna neden olan etkenin çözümüyle alakalı olan uzmandan yardım alınmasıdır. Örneğin solunum sebebiyle oluşan sorunlarda KBB uzmanlarından destek alınabilir. Yani her soruna yönelik tedavi yaklaşımları farklı olmalıdır.
Çocuk ortodonti tedavisi sırasında 2 çeşit aparey kullanılmaktadır. Bunlar ağız içi ve ağız dışı apareylerdir. Ağız içi apareyler hareketli damaklıklar ve sabit braketler olmak üzere 2 çeşittir. Hareketli damaklıklar çene darlıklarında ve yer tutucu olarak kullanılırken, braketler boşlukların kapatılması ve dişlerin eğimlerinin ayarlanması gibi tedavilerde kullanılırlar. Sabit braketler dişlerin üzerine özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılırlar ve tedavi boyunca çıkarılmazlar. Avantajı diş hareketlerini hızlandırarak çabuk yerleşim sağlamalarıdır.
Çocuk ortodonti tedavisi için ağız dışı apareyler genellikle iskeletsel sorunların düzeltilmesinde ya da ağız içi apareylere destek olmak amacıyla kullanılır. Enselik ve başlık gibi ağız dışı apareyler günde 18 saat civarı takılarak hem ortodontik hem de ortopedik etki yaratırlar. Uygulanacak tedaviye çocuk ortodonti uzmanı karar verecektir.
Ortodonti tedavisi için en uygun yaş sınırı geçilmediğinde uygulanan tedavilerden daha hızlı sonuç alınacaktır. Ortodonti tedavisi yaş sınırı hakkında bilgiyi hekimlerimizden alabilirsiniz.

Çocuk Ortodonti Tedavisi Sonuçları Nasıldır?

Çocuk ortodonti tedavisi sırasında amaç çocukların gelecekte oluşabilecek sorunların önüne geçebilmek ve dişlerinin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamaktır. Erken yaşlarda alınacak tedbirlerle ortodontik sorunlar büyük oranda engellenebilir.
Çocuk ortodonti tedavisi ile çocuklarda parmak emme, uzun soluklu biberon veya emzik kullanımı, dil itimi, ağız solunumu gibi kötü alışkanlıkların sebep olduğu kemiksel ve dişsel sorunların önüne geçilir, dar ve geride kalmış üst çene kemiklerine yer açılır, çocuklarınızın çenesi ve dişleri sağlıklı ve düzgün bir konumda büyür, fiziksel görünümünü iyileştirir ve özgüvenini arttırır, üst solunum yolları rahatsızlıklarının oluşmasını engeller, üst ön dişlerin yanlış konumlanmasından meydana gelebilecek travmaların önüne geçer, diş kırıklarını ve kayıplarını engeller.

İlgili Bloglar

  • Takma Diş Kullananlara Öneriler
  • Şeffaf Plak Tedavisi
  • Diş Telleri Konuşmayı Etkiler Mi?
  • Çocuk Ortodonti Tedavisi Kaç Yaşında Başlamalı?
  • Restoratif Diş Tedavisi Nedir ?
  • Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer ?
  • Ağız Kokusu Neden Olur ?
Yazar Hakkında
Diş Hekimi
Dt. Serdar ŞİMŞEK
Diş Hekimi

1990 yılında Kırşehir'de doğdu. İlk ve orta oğretimini yine Kırşehir'de tamamlayan Serdar Şimşek 2014 yılında Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun oldu.Mezun olduğu dönemden bu yana özel sektörde çalışma hayatını sürdüren hekimimiz özellikle diş hekimliğinde estetik yaklaşımlar ve gülüş tasarımı, dental fotoğrafçılık

İlgili Bloglar

  • Takma Diş Kullananlara Öneriler
  • Şeffaf Plak Tedavisi
  • Diş Telleri Konuşmayı Etkiler Mi?
  • Çocuk Ortodonti Tedavisi Kaç Yaşında Başlamalı?
  • Restoratif Diş Tedavisi Nedir ?
  • Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer ?
  • Ağız Kokusu Neden Olur ?

Popüler Bloglar

  • Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Etiketler

Son Güncelleme : 23/01/2025