20 Yaş Diş Çekimi

Teknik olarak “üçüncü azı dişleri” olarak adlandırılan bilgelik/yirmi yaş dişleri genellikle 17 ila 25 yaş arasındaki diş etlerinden ortaya çıkmaya başlar, muhtemelen belli bir miktar bilgelik ortaya çıktığı zaman. Bazı kişilerde ise genetik olarak yirmi yaş dişi hiç oluşmaz.

Çoğu insan, ağzın arkasına, üst ve alt çenelerin sol ve sağ taraflarına yerleştirilmiş olan bu büyük azı dişlerinden dördüne sahiptir. “Bilgelik dişleri”, doğru şekilde çıkabilmeleri için yeterli yer olmadığında sorunlara neden olabilir. 20’lik diş ameliyatı dişlerin gömülü olup olmamasına göre değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda, bilgelik dişlerinizi çekmek gerekmez. Bu yüzden tüm röntgenlerini çektirmeniz çok önemli!

Konforlu Tedavi
Minimum Ağrı
Hızlı Sonuç

20 Yaş Diş çekimi

Yirmi yaş dişleri diş dizisinin en arkasında yer alan, üçüncü büyük azı dişleridir. Genellikle yirmili yaşlarda süren bu dişler çoğu zaman çenedeki yer darlığı, sürme pozisyonundaki sapma veya ilgili bölgedeki kemik yoğunluğu gibi sebeplerle kısmen çıkmakta (sürmekte) veya çene kemiği içinde gömülü durumda kalmaktadır.
Bazı kişilerde genetik olarak yirmi yaş dişi hiç oluşmaz. Oluşmuş olan yirmi yaş dişi şayet çene kemiğinden dışarı çıkmak için kendine yer bulabilirse diğer dişler arasında yerini alır. Dışarı çıkan 20 yaş dişlerinde bir sıkıntı yoksa çekilmesi gerekmez. Ağzın içine yerleşemeyen dişler gömülü ya da yarı gömülü olarak kalırlar.
Bu yaygın bir düşüncedir. “Eğer şimdilik sorun yoksa neden çektiresin?” Böyle düşünmek cazip gelse de, bu 4 bilgelik diş çok zarar verebilir. Bilgelik dişlerinin çeşitli nedenlerle çıkarılması gerekir, sıkışabilir veya çarpıklaşabilirler, yan taraftaki azı dişlerine zarar verebilecek bir açıda büyüyebilirler veya ağız 32 dişin tamamına sığmayacak kadar küçük olabilir. 

Bazı durumlarda, bilgelik dişlerinizi çekmek gerekmez. Bu yüzden tüm röntgenlerini çekirmeniz çok önemli! Bir sonraki koruyucu bakım randevunuzda, bilgelik dişlerinizle ilgili en iyi seçeneğinizin ne olduğunu bizimle tartışın.
Ağızdaki dişler, diş eti ve kemik dokusunun çevresinde konumlanır. Dişler, ağzın içindeki yerini alması sırasında öncelikle kemik dokusunu, daha sonra da diş eti dokusunu geçerek dışarı çıkarlar. Bu sırada diş eti dokusunu tam olarak geçemeyen ve dışarı çıkamayan dişlere “gömülü diş” denir.
Hayır, 20 yaş dişleri olmayan kişilerde de çapraşıklık görülmektedir. Çünkü tüm dişlerimizin öne doğru hareket etme eğilimi vardır. Kesici dişler arasındaki temas bozukluklarında çapraşıklık söz konusu olur. Bunu düzeltmek için tedavi planlanmış ve tüm dişlerin geriye hareket ettirilmesi söz konusuysa 20 yaş dişleri çekilmelidir.
Bir 20 yaş dişi gömülü değilse ve yanındaki diğer dişlere zarar verecek bir pozisyon almadıysa çekilmesine gerek yoktur. Fakat temizlenmesinin mümkün olmadığı bir pozisyonda bulunuyorsa, kırık veya çürükse, kanal tedavisi, dolgu, kuron gibi tedavi yöntemleriyle iyileşemeyecek haldeyse mutlaka çekilmesi gerekir.
Bilgelik dişleri sorunlara neden olduğunda ya da X ışınları, diş eti çizgisinin aşağısında olabilecek sorunları gösterdiğinde, çekilmeleri gerekir. Yirmilik yaş dişlerini ağızdan uzaklaştırmak için diğer iyi nedenler şunlardır:
  • İltihaplı Diş Etleri: Alanın etrafındaki doku şişebilir ve temizlenmesi zor olabilir.
  • Boşluklar: Şişmiş diş etleri, dişlerin arasında bakteri üremesine ve oyukların oluşmasına yardımcı olan cepler oluşturabilir.
  • Hizalama: Gömülü yirmi yaş dişleri, diş tellerinin, köprülerin, kronların, kısmi protezlerin veya herhangi bir diş işinin etkilerini aşağı çekebilir.
  • Sinüs Sorunları: Bilgelik dişleriyle ilgili sorunlar sinüs ağrısı, basıncı ve tıkanıklığa neden olabilir.
  • Diğer dişlerde hasar: Bu fazladan azı dişleri diğer dişlerinizi etrafa doğru iterek ağız ağrısına ve ısırma sorunlarına neden olabilir.
Son Güncelleme : 24/12/2024