Çene Kırığı Tedavisi

Çene kırıkları, ağır darbe sonucu oluşan kırıklardır. Hiç zaman kaybedilmeden çene cerrahına başvurulmalıdır. Hastanın kırık öncesi durumuna dönebilmesi için, kırık parçalar eski yerine getirilir, hizalanır ve kaynaşması için teller, plak, vida, protez veya özel splintler kullanılarak doğru konumda sabitlenir.

Çene kırığı gerçekleşen hasarın boyutuna göre farklı müdahaleler gerektirebilir. Diş kayıpları durumlarında eksik dişlerin tamamlanması ya da ciltte meydana gelen yaralanmalarda bazen dikişli tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Bazı durumlarda hastanın yüzünde iz kalmaması için estetik uygulama gerekebilir.Daha fazla bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Konforlu Tedavi
Minimum Ağrı
Hızlı Sonuç

Çene Kırığı Tedavisi

Çene kırığı oluşan vakalarda çenede şişkinlik, yemek yemekte zorluk, dişlerde sallanma ve ağız içinde kanama görülebilir. Hasta ağzını rahatlıkla kapatamayabilir. Kırık oluşan bölgede ciltte şişkinlik ve morarmalar görülebilir.
Çene kırıkları daha çok alt çenede görülebilmektedirler. Sıklıkla orta azı dişlerin alanında olabilirler. Bu kırılmalar dişlerin gevşemesine yol açabilirler.
İlk yardım yapıldığında çenenin hareket ettirilmemesi gerekir. Çene kırığı tedavi edildikten sonra dişler tel yardımıyla birbirine bağlanır. Çenenin bir süre hareketsiz kalması için üst ve alt dişlerin telle bağlanması gerekli olabilir. Bu teller ile çeneler kımıldayamaz hale getirilir.
Çene kırıkları bileşik kırıklardır ve bileşik kırıklarda, kırıkları birbirine iğneleme için ameliyat gerekli bir durumdur. Eğer kemik kaybı oluşmuşsa yeni bir kemik parçası kayıp kemiğin yerine konabilir.
Ameliyat gerektirmeyen çene kırığı durumlarında, ağız içinden gerçekleştirilen kesi ile ulaşılan kırık bölgesinde titanyum plaklar ya da vidalar ile tedavi uygulanabilir. Ayrıca modern tıbbın sağladığı imkânlardan olan eriyebilen plak ve vidalar da tercih edilebilmektedir. Dişlere ve çeneye uygulanan teller ile çenenin stabilizasyonu sağlanabilir. Hastanın vücudundan alınan kemik dokusu ya da hazır kemik tozu ile eksik kemik dokusunun tamamlanmasına yardımcı olunabilir. Çok parçalı kırık durumlarında ya da yanlış kaynama gibi olumsuz durumlarda detaylı bir tedavi sürecinin gerektiği unutulmamalıdır.
Çene kırığı tedavisi yaklaşık 4 hafta sürmektedir. İyileşme süreci ise kırığın büyüklüğüne ve meydana getirdiği hasara göre değişkenlik gösterse de 8 haftayı bulabilmektedir.
İlk 7 günden sonra kırığın gerçekleştiği bölgede fark edilen anormal şişlik durumlarında doktora başvurulması gerekmektedir. Olası kanama durumlarında ise telaşa kapılmadan ve kırık bölgesini hareket ettirmeden doktorunuza başvurmanız önerilmektedir. Tedavi sürecinde hastanın çene kırık bölgesini hareket ettirmemesi ve uzman hekimin reçete ettiği tavsiyelere uyması tedavi sürecini hızlandırmaktadır.
Ameliyat gerçekleşen durumlarda, hastanın tedavisine uzman doktorun önerisi ile antibiyotikle devam edilebilir. Antibiyotik kullanımı sürecinde hastanın ilaç kullanımını aksatmaması sağlıklı bir tedavi sürecinin yaşanmasını sağlar. Cerrahi müdahaleden sonraki ilk 48 saat kırık gerçekleşmiş olan bölgeye buz uygulaması yapılması hastayı rahatlatacak uygulamalar arasında yer almaktadır. 48 saat geçtikten sonra ise sıcak uygulamaya devam edilmesi önerilmektedir. Hastanın bu süre boyunca aldığı gıdaların sıvı formda olması gerekmektedir. Hastane ortamındaki muayene ve sonrasında gerçekleşen tedavinin ardından hastanın ağız bakımına her zamankinden daha fazla özen göstermesi gerekir.
Yaralanmanın cinsine göre doktor tarafından çeşitli ilaçlar verilebilir. Bazen kırığı antibiyotikle tedavi etmek gerekebilir. Antibiyotiği önerilen talimata uygun şekilde almak çok önemlidir. Verilen tüm ilaçların sıvı formda olmasına özen gösterilir, fakat bazı ilaçların sıvı formu yoktur. Bunların suda ya da meyve suyunda ezilerek içilmesi gereklidir. Travmadan önce kullanılan bir ilaç varsa bunun mutlaka doktora bildirilmesi gereklidir.
Son Güncelleme : 23/01/2025