Cerrahi Uygulamalar

“Cerrahi” kelimesi hastanede kalmayı, genel anesteziyi ve uzun bir iyileşme süresini akla getirmektedir.Fakat, oral ameliyat olma deneyimi genellikle bundan çok farklıdır. Ağız cerrahisi, genellikle lokal anestezi altında, minimum iyileşme süresi ile gerçekleştirilir.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi; ağız içerisinde yer alan hem yumuşak (yanak, damak, dil, dudak, kaslar vb.) hem de sert dokularda (dişler, kemikler) gelişen deformitelerin, kistik veya tümoral patolojilerin tedavilerinin yanı sıra diş ve çene kırıkları, sürmüş ya da gömük kalmış dişlerin çıkartılması veya sürdürülmesi, protez yapımına yardımcı olma amacıyla yapılan düzeltmeleri içeren tedavi yöntemleridir. 

Cerrahi Uygulamalar radyografik sistemler ya da klinik eşliğinde lokal, anestezi ve birçok uygulama yardımlarıyla ameliyathane ortamlarında gerçekleşen büyük cerrahi tedavi uygulamalarına denir. Çenede, ağızda ya da çene etrafında bulunan tüm sorunların tedavisini üstlenen cerrahi birimidir. Genel olarak cerrahi uygulamalar şunları kapsamaktadır;

  • Diş çekimi 
  • Dental İmplant tedavileri,
  • Çene kırığı ya da çatlakların tedavileri,
  • Gömülü diş çekimi ya da tedavisi,
  • Yanak, dudak, dil ve damakta oluşan sorunları giderilmesi,
  • Diş kemiklerinde ve eklemlerinde oluşan sorunların önlenmesi ya da giderilmesi için uygulanan tedaviler gibi.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisinin Uyguladığı Tedaviler

Ciddi diş, ağız ya da çene kemikleri sorunu bulunan kişiler diş hekimlerine başvurmaktadırlar. Diş cerrahilerinin ciddi diş sorunlarında uyguladığı tedaviler ise genellikle ameliyathane ya da büyük klinik ortamında gerçekleşmektedir. Ağız, diş ve çene cerrahisinin uyguladığı tedaviler şu şekilde sıralanabilmektedir;
  • Gömülü dişlerin çekilmesi ya da sürdürülmesi,
  • Dental implant tedavilerinde gerekli görüldüğü takdirde kemik tozu ya da otojen blok greftlerin uygulanması,
  • Hastaya yapılacak protez öncesi ağızda bulunan sert (diş kemiği,çene) veya yumuşak dokuların (dudak, dil)  düzenlenmesi,
  • Ağız içini kapsayan (dil, diş, damak, yanak, kas, diş kemikleri gibi) dokularda oluşan kist ya da tümöral gibi olumsuz sorunların tedavisi,
  • Çene ya da yüz çevresinde oluşan iltihapların giderilmesi,
  • Çene kemiğinde ya da temporomandibuler (çene) eklemlerde oluşan kırıkların tedavisi,
  • Diş hekimi fobisi olan kişilere anestezi ya da sedasyon kapsamında yapılan tedaviler.

Yirmilik Diş Çekimi 

Yirmi yaş dişleri isminin aksine genel olarak 17 ile 25 yaş arasında çıkmaya başlamaktadır. Toplamda dört adettirlerdir. Çoğu kişide bu dişler çıkmaz ve gömülü olarak kalır. Çoğu kişide ise sorunsuz çıkmaktadır. Ancak dişin çıkması bazen çene yapılarına uyum sağlamayabilir. Bu durumda ise dişte ya da diş etinde ağrılar, iltihaplar, apse oluşumları veya birçok farklı rahatsızlık ortaya çıkabilir. Eğer kişide bu gibi sorunlar ortaya çıkarsa diş cerrahileri tarafından yirmilik diş çekimi işlemi yapılması gerekir. Peki yirmilik dişler nasıl çekilir? Yirmilik dişlerin gömülü, sık olması ya da yarım çıkması gibi nedenlerden diş etinde iltihaplar oluşmuş olabilir.

Bu iltihaplar doktor tarafından tespit edilip temizlendikten sonra diş röntgeni çekilir. Röntgen sonucuna bağlı olarakta yirmilik dişin nasıl çekileceği belirlenir. Gömülü yirmilik dişlerin tek parça halinde çekilmesi mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda ise hekim tarafından diş parçalara ayrılır ve parçalar sırasıyla titiz bir şekilde çekilir. Diğer bir yöntemde ise dişin etinde kesi açılır. Kesi açılımı sayesinde ise gömülü olan diş rahat ve kolay bir şekilde çekilir. Diş çekimi yapıldıktan sonra diş kökü ve diş eti temizlenerek dikiş gerçekleşir. 

Cerrahi Uygulamalar Hakkında Merak Edilen Sorular 

1.Soru: Diş Cerrahi Uygulamaları Hamilelere Uygun Mudur?

Diş sorunu olan hamileler cerrahi uygulamalar tarafından bebeğinin zarar görüp görmeyeceğini merak eder. Ancak cerrahi uygulamalarda kullanılan ilaçlar çoğu zaman bebeğe zarar verebilmektedir. Özellikle anne karnındaki bebeklerin gelişim çağlarında yapılan bu uygulamalar bebeğe hastalık zemini yaratabilmektedir.

2.Soru: İmplant Sonrası Dişler Ne Zaman Fırçalanmalıdır?

Dişlerine implant tedavisi uygulayan hastalar dişlerindeki dikişlere dikkat ederek ilk gün fırçalayabilirler. Ancak implantın yapıldığı ilk gün ve ilk haftası diş fırçalanırken yumuşak kıllı fırçalar tercih edilerek nazikçe fırçalanmalıdır.

3.Soru: Diş Protez Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş protezi kullanan çoğu kişi protez temizliğine önem vermemektedir. Ama diş protezine yapılacak olan bakım oldukça önemlidir. Diş protezleri her gün çıkarılıp sabun ve fırça eşliğinde temizlenmelidir. Ayrıca protezler gece takılmamalıdır. Rutin aralıklarla diş protezine temiz bakım tabletleri uygulanarak bakımları yapılmalıdır.

4.Soru: Her 20 Yaş Dişi Çekilmeli Mi?

Eğer 20’lik dişiniz gömülüyse bir diş hekimine başvurmanız gerekir. Çünkü gömülü dişlerin sorun çıkarıp çıkarmayacağı ilk etapta belli olmayabilir. Ancak bu gömülü dişler şiddetli ağrılara sebep olabilmektedir. 20’lik dişin çekilip çekilmeyeceği doktor tarafından uygulanacak işlemler sonrasında belirlenebilmektedir. 

5.Soru: All-On-4 Uygulaması Nedir?

All-on-4 uygulamaları genel olarak dişsiz hastalara uygulanmaktadır. Dört implant ve protez içermektedir. Özel teknik ile uygulanan bu tedavi yöntemi tam dişsiz hastalarda kullanılarak protez işlemi yapılır. Sabit olarak takılan protezler hastaya büyük avantajlar sunmaktadır. 
 

Son Güncelleme : 23/01/2025