Çene Eklemi Rahatsızlıkları Belirtileri
Çene eklemi rahatsızlığı bulunan kişilerde uzun yıllar boyu ağrılar hissedebilmektedir. Çiğneme esnasında yahut konuşma sırasında duyulan rahatsızlıklar ve belirtiler ise yaygın olarak görülebilmektedir.
Çene eklemi rahatsızlıkları birçok farklı nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Çoğunlukla çene kemiklerinde bozukluklar meydana geldiğinden dolayı rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Çene eklemi rahatsızlığı bulunan kişilerde uzun yıllar boyu ağrılar hissedebilmektedir. Çiğneme esnasında yahut konuşma sırasında duyulan rahatsızlıklar ve belirtiler ise yaygın olarak görülebilmektedir. Çene eklemi rahatsızlıkları belirtileri çoğunlukla şu şekildedir;
- Yemek yerken ya da sakız çiğnerken zorluk çekmek.
- Sınırlı ağız açmak/ çok fazla ağzını açamamak,
- Çenede tıkırtı ya da ses gelmesi,
- Yüzün bir bölümünde şişlik sezmek,
- Çene kilitlenmesi ya da çıkması,
- Kulaklarda çınlama,
- Şiddetli baş ağrıları (Özellikle gece ya da sabah),
- Baş dönmeleri,
- Boyunda sertlik yahut ağrı,
- Yemek yerken hissedilen yorgunluk,
- Göz çevresinde ağrılar,
- Kulakta ağrı,
Çene Eklemi Rahatsızlıkları Tedavisi
Çene eklemi rahatsızlıkları ilk başta cerrahi müdahale istememektedir. Çeneyi dinlendirmek çoğu zaman en büyük tedavi yöntemlerden olabilmektedir. Çeneyi dinlendirmek için şu gibi şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir;
- Uzun süre sakız çiğnememek,
- Sert yiyeceklerden (çerez) uzak durmak,
- Çenenin iki kısmıda kullanılmalıdır. Uzun süre yiyeceği bir tarafta çiğnememek.
- Esnerken ağızı çok fazla açmamak,
- Özellikle sabah uyanıldığında çeneye sıcak suya batırılmış havlu ile kompres yapılmalı.
- Olduğunca stres altına girmemek.
- Araba sürmemek ve çeneye travma yapacak tüm aktivitelerden bir süre uzak durmak gibi yöntemler sayesinde çene uzun süreli dinlenmekte ve rahatlamaktadır.
Ancak şiddetli şekilde ağrı hissinde çene eklemi rahatsızları tedavisi
cerrah tarafından verilen ilaçlar ile yapılmaktadır. Çoğu kişide ilaç tedavisi iş görmezken, çoğu kişide ilaç tedavisi durumu çözmektedir. İlaç tedavisinin işe yaramadığı kişiler ise aparatlar yahut fizik tedavileri görmektedir.
Özellikle çene kaslarında şiddetli ağrı hisseden kişilerde hemen fizik tedavi işlemi yapılmalıdır. Fizik tedavi sonucunda ağrılar hafiflemektedir. Hafifleyen ağrı sonucunda ise fizik tedaviler azalarak, ilaç tedavileri gerçekleştirilmektedir. Aparat tedavisinde ise cerrah aldığı ağız ve diş ölçülerine göre splint apareyler hazırlamaktadır.
Bu splint aparey tedavisi ise genellikle geceleri diş gıcırdatan hastalara uygulanmaktadır. Bu splint sayesinde dişler birbirlerine değmemekte ve gece dişteki hareketi engellemektedir. Böylece kas ağrısı ya da çene eklem ağrısı hafiflemekte ya da tamamiyle düzelmektedir.
Çene Eklemi Rahatsızlıkları Nedenleri
Toplumumuzun büyük kısmında karşımıza çıkan çene eklemi rahatsızlıkları birçok farklı sebepten etki etmektedir. Geceleri diş gıcırdatma ya da stres anında diş sıkma gibi alışkanlığı bulunan şahıslarda çene eklemi rahatsızlığı görülebilmektedir. Ancak çoğunlukla çene eklemi rahatsızlıkları nedenleri şu şekildedir;
- Kaza nedeniyle baş, boyun ya da çene travması,
- Çene açıp-kapamada bozukluk ,
- Çok fazla konuşma ya da çok fazla sakız çiğnemek,
- Tırnak yeme alışkanlığı,
- Yanlış diş tedavileri,
- Stres
- Duruş bozukluğu,
- Alt ve üst diş bozukluğu,
Çene Eklemi Rahatsızlığına Tanı Nasıl Koyulur
Şiddetli çene eklemi ağrısı ya da çenede ses duyma nedeniyle hastaneye giden kişilerde çene eklemi rahatsızlığı tanısı koyulmaktadır. Çene eklemi rahatsızlığının tanısı profesyonel bir cerrah tarafından yapılması gerekmektedir. Ayrıca tanı süresi genellikle 30-45 dakika sürebilmektedir.
Özellikle ağızın çok fazla açılmaması çene eklemi rahatsızlığının en büyük belirtisi olmaktadır.
İlk öncelikle cerrah, hastanın kulak kepçesinin ön kısmında bulunan üçgen kısıma parmağını yerleştirmektedir. Ardından hastanın ağzını açıp-kapatması anında oluşan gerginlik ve açılma sınırı ya da çıkan sesler sayesinde cerrah tanıyı koymaktadır. Klinikte uygulanan muayene sonrasında ise hastadan çene röntgeni istenmektedir. Bu şekilde çenede bulunan rahatsızlıklara tanı konulur. Ancak bu işlemler sonucunda tanı konulmaz ise hastadan MRI istemektedir.
İlgili Bloglar
-
Düzeltici Ortodonti Tedavileri Kimlere Uygulanır?
-
Damaklık Tedavisi
-
Bruksizm Nedir
-
Çene Eklemi Rahatsızlıkları Belirtileri
-
Diş Siniri Nasıl Alınır ?
-
İmplant Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?