Çene Anomalileri
Çene anomalileri, dişlerin hizalanması ve çene fonksiyonlarını etkileyen yaygın ortodontik sorunlardır.
Çeneleri İlgilendiren Ortodontik Anomaliler Neler?
Ortodonti hekimliği, diş, çene ve yüz yapılarındaki anomalileri tespit eder ve tedavisini yapar. Çeneleri ilgilendiren ortodontik anomaliler, cerrahlar ve ortodonti diş hekimlerinin birlikte çalışmasıyla ortognatik cerrahi denilen tedavi sayesinde çözüme kavuşuyor.
Ortodonti diş hekimleri sadece dişlerdeki yapısal bozukluklarla ilgilenmezler. Aynı zamanda yüzde ve çenede oluşan yapısal bozukluklarla da ilgilenirler. Ortodonti tedavisi, önleyici, durdurucu, tedavi etme ve pekiştirme adımlarından oluşmaktadır. Çene ortodontisi de durdurma ve tedavi etme aşamalarından oluşmaktadır.
Ortodontik Anomalilerin Sınıflandırılması
Çeneleri ilgilendiren ortodontik anomaliler, çocukluk dönemlerinde ebeveynler tarafından fark edilir duruma gelir ancak anne ve babaların bu durumdan haberdar olmamaları ve çene ortodontisini ihmal etmesi çocuğun ilerleyen yaşlarda görünümünde dengesizlik oluşmasına ve çene işlevi problemler yaşamasına sebep olur. Çocuklarda gözlemlenen ortodontik anomalilerin sınıflandırılması şu şekildedir:
1. Open Bite
Dental anomalilerden açık kapanış olarak adlandırılan open bite, çeneleri ilgilendiren ortodontik anomaliler sınıflandırılmasında hemen fark edilenlerdendir.
Açık kapanış, dişlerde ön bölgede veya arka bölgede dikey olarak dişlerin birbirleriyle temas etmemesi durumudur. Açık kapanış fark edildiği takdirde hemen bir ortodonti uzmanına gidilmeli ve gereken tedavi olunmalıdır.
2. Sınıf II Anomalisi
Sınıf II Divizyon 1 olarak geçen üst çene ileriliği veya alt çene geriliği, alt çenenin az gelişmesi ya da üst çenenin alt çeneye göre fazla gelişmesi veya her ikisinin de gelişiminin bozuk olmasıyla ortaya çıkmaktadır.
Ortodontik anomalilerin sınıflandırılmasındaki bu anomali sınıfındaki hastalar, dudaklarını kapatırken zorlanırlar ve çene uçları da silik bir şekilde olur. Bu sınıfın şiddetli vakalarında ortognatik cerrahi uygulanabilir.
3. Sınıf II Divizyon 2
Sınıf II Divizyon 2, üst çenenin alt çeneyi dikey olarak aşırı derece örtmesi durumudur. Yön ilişkisi bozulan ark bölgedeki dişleri ve alt çenenin geride konumlanması durumu çene ortodontisti tedavisi ile çömzümlenmektedir.
Çeneleri ilgilendiren ortodontik anomalilerden olan bu sınıf, yüzde alt dudağın aşağı doğru sarkması durumudur. Ortodontik anomaliler arasında yer alan bu sınıfın hastalarında belirgin bir alt dudak çizgisi mevcuttur.
4. Sınıf III Anomalileri
Ortodontik anomalileri sınıflandırılmasında 4. aırada yer alan bu grupta, alt çenenin üst çeneden ileri konumda olma sorunu vardır. Bu durumdaki hastanın alt dudağı basık, alt dudak çizgisi silik ve çene ucu belirgin olur.
Dental anomalilerden bu rahatsızlığa sahip olan hastaların ağızında derin kapanış denilen ortodonti bozukluğu söz konusudur. Çene ortodontisi ve ortognatik cerrahinin baktığı bu rahatsızlık ortopedik tedaviyle çözüme kavuşmaktadır.
5. Üst Çene Darlığı
Ortodontik anomalileri sınıflandırılmasında çapraz kapanış olarak bilinen bu sınıfa mensup hastalarda üst çenenin yapısında daralma ve derinleşme görülmektedir. Üst çenedeki bu daralma ve genişleme yüzünden alt çene daha geniş görünmekte ve dişler çapraz olarak kapanmaktadır. Çene ortodontisti tedavileriyle bu ortodontik bozukluğu ortadan kaldırabilirsiniz.
Çeneleri ilgilendiren ortodontik anomaliler ve ortodontik anomalilerin sınıflandırılması hakkında daha fazla bilgi almak için diş hekimlerimizden randevu alabilirsiniz. Çene bozuklukları ve dental anomaliler için detaylı bilgi edinerek tedavinize başlayabilirsiniz.
İlgili Bloglar
-
Diş Teli Nasıl Takılır?
-
Çene Anomalileri
-
Diş Apsesi Nedir? Nasıl Geçer?
-
Kemik Tozu Nedir ?
-
Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?
-
Florür Nedir?
-
DENTOFOBİ(DİŞ HEKİMİ KORKUSU) İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER