Bruksizm Nedir

Bruksizm Nedir

Çiğneme kaslarının bütün gün ya da yalnızca gece sürdürdüğü aktiviteyle meydana gelen  gıcırdatmaları ve sıkmaları bilimsel Bruksizm olarak tanımlanır.Bu rahatsızlık insanlar arasında diş sıkma olarak bilinir.

Çiğneme kaslarının bütün gün ya da yalnızca gece sürdürdüğü aktiviteyle meydana gelen  gıcırdatmaları ve sıkmaları bilimsel Bruksizm olarak tanımlanır.Bu rahatsızlık insanlar arasında diş sıkma olarak bilinir. Bruksizm psikolojik kaynaklı alışkanlıktır. Hasta kendisindeki gerginliklerden oluşan negatif enerjiyi dişleri sıkarak veya gıcırdatarak atmaya çalışır. Bruksizm zararlı alışkanlıklardır. Bruksizm çene eklemi, çene, baş, boyun kasları, dişler, kulak ve kafada, omuzlarda ağrılara ve dokularda biçimsizleşmesine sebep olur. 
bu rahatsızlığın sonucu çene ekleminin harap olma durumunu minimuma indirmek için gece plağı dediğimiz koruyucu apareyler yapılır ve hastaların gece yatarken mutlaka takması istenir. Bu yöntem bazı kişilerde yeterli tedaviyi sağlamasına rağmen, bazılarında etkili olmaz Gece plağı ile çene eklemi ve baş, boyun kasları ve kulağın harap olma durumu engellenmeye çalışılır ki hastayı ağrı şikâyetinden kurtarmaya çalışılır. Zamanla çene ekleminde biçimsizleşme artarak çenede kilitlenme, sesler, ağız açamama veya çene çıkması görülebilir. Bruksizm Denizli gibi büyük şehirlerde strese bağlı olarak daha sık rastlanabilir.
Bruksizm çoğunlukla psikolojik tedavi ile çözüm aranır. Günümüzde bruksizm ‘de destek olarak yoga ve meditasyonun düzenli yapılması iç gerginliği azaltıcı olarak tanımlanır. Bruksizm içinde farklı yöntemler kullanarak tedavi yoluna gidilebiliyor. Bruksizm için bir sorun olmaktan çıkmış durumdadır.
Rahatsızlığa  Neden Olan Faktörler;
Bruksizm 6 farklı nedene sahiptir. Bunlar:

1.Morfolojik Faktörler

Çene yüz bölgesindeki anatomik bozukluklar, düzgün sıralanmamış, karşı çenedeki dişlerle uyumda olmayan yanlış yapılan müdahaleleri bruksizm ‘e neden olur.

2.Psikososyal Faktörler

Kaygı bozukluğu, stres veya gerginlik, bastırılmış öfke veya sinir, agresif veya hiperaktif kişilik tipi bruksizm ‘e neden olur.

3.Nörolojik Faktörler 

Beyin travmaları ve bazı nörolojik rahatsızlıklar bruksizm ‘e neden olur.

4.Nörolojik Faktörler

Uyku sırasında oluşan gerginlik sebebiyle veya uykunun hafiflemesi sırasında ortaya çıkabilir. Bruksizm görülme sıklığı, uyku apnesi sendromu bulunan kişilerde ve uyku bozukluğunun sonucu olarak bruksizm ortaya çıkmaktadır.

5.Santral Sinir Sistemi Bozuklukları

Huntington veya Parkinson hastalığı komplikasyonu olarak önümüze bruksizm hastalığı çıkmaktadır.

6.Santral Sinir Sistemi Bozuklukları

Bağırsak parazitleri, beslenme yetersizliği, alerji ve endokrin rahatsızlıkları bruksizm ’in nedenlerindendir.
Bruksizm Denizli ve çevresinde en çok psikososyal faktörlerden ortaya çıkmaktadır. Bruksizm İstanbul gibi büyük şehirlerde genellik bu faktörden dolayı ortaya çıkmaktadır.

Bruksizm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bruksizm Tedavisi çene eklemi hastalıkları uzmanı olan ve baş ve boyun ağrıları konusunda uzman olan hekimler tarafından yapılması gerekir, diş sıkma ve gıcırdatmanın ayrı olarak incelendiği araştırmalarda, gıcırdatma olmadan yapılmakta. Kadınlarda bu oranın erkeklerden daha fazla olduğu belirtilmiştir. Temporomandibüler eklem rahatsızlığı bulunan kişilerde görülme sıklığının  % 26 ile % 66 arasında olduğu ileri sürülmektedir.

İlgili Bloglar

  • Düzeltici Ortodonti Tedavileri Kimlere Uygulanır?
  • Damaklık Tedavisi
  • Bruksizm Nedir
  • Çene Eklemi Rahatsızlıkları Belirtileri
  • Diş Siniri Nasıl Alınır ?
  • İmplant Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
اخر تحديث : 24/01/2025