Ayrık Diş (Diastema) Tedavisi
Ayrık Diş Tedavisi İle Estetik Gülüşe Sahip Olun!
Diastema; dişlerin konum olarak birbirinden ayrık durması, dişler arasındaki boşluğun normalden fazla olması durumudur. Diastema ya da ayrık diş, tüm dişlerde görülebileceği gibi bölgesel de olabilmektedir. Genel olarak çocukluk çağında oluştuğu gibi ilerleyen yaşlarda da diş bakımı ve sağlığına bağlı olarak ayrık diş sorunu görülebilir.
Diastema hem estetik açıdan hoş görünmeyebilir hem de ağız sağlığını tehdit edebilir. Ayrık diş tedavi edilerek diş arasındaki boşluklar kapatılabilmektedir. Ayrık diş tedavisi nasıl yapılır merak ediyorsanız birlikte inceleyelim.
Ayrık Diş Tedavi Yöntemleri, Diastemanın Seviyesine Göre Belirlenir!
Ayrık diş tedavisi nasıl yapılır merak ediyorsanız öncelikle hasta muayene edilir. Ayrık diş tedavi yöntemleri birden fazladır. Hastanın hangi ayrık diş tedavi yöntemlerine ihtiyacı olduğunu anlamak için muayene sonrası röntgen çekimi gerekebilir. Yapılan tetkikler sonucu hastanın ihtiyacı olan tedavi yöntemi belirlenir. Ayrık diş tedavisi tek bir işlemden ibaret değildir. Diastemanın durumuna göre bir veya birden fazla tedavi uygulanabilmektedir. Ayrık diş tedavisi için gerekebilecek işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kompozit Dolgu ya da Bonding İşlemi: Ayrık diş tedavisi için yapılabilecek işlemlerden biri kompozit dolgudur. Diastema ileri seviyede değilse kompozit dolgu uygun bir seçenek olacaktır. Kompozit dolgu ya da bonding işlemi tek seansta ağrısız ve acısız bir şekilde uygulanabilmektedir. Bonding işlemi sırasında anestezi verilmesine gerek yoktur. Bonding uygulaması diş dokusunda aşındırmaya sebep olmaz. Ayrıca doğal diş görüntüsüne benzerliği sebebiyle estetik görünüme sahiptir. Fakat diastema ileri seviyedeyse yani hastanın diş arasındaki açıklık oldukça fazlaysa kompozit dolgu tedavisi hasta için uygun olmayacaktır.
- Porselen Lamina ya da Yaprak Porselen: Ayrık diş tedavi yöntemlerinden biri porselen lamina ya da diğer ismiyle yaprak porselendir. Porselen lamina ileri derecede olmayan diastema tedavisinde kullanabilecek tedavi seçeneklerinden biridir. Yaprak porselen tedavisinde dişlerin kesilmesine gerek yoktur. Hastanın diş yapısına göre dişte törpüleme yapılır. Yaprak porselen ya da porselen lamina dişe yapıştırıcı ile tutturulur. Porselen lamina işlemi ağrı ya da acı verici bir uygulama değildir. Ortalama olarak 2 ya da 3 seansta tamamlanmaktadır. Sağlamlığı sebebiyle düzgün bir bakımla uzun yıllar kullanılabilir.
- Ortodonti Tedavisi: Diastema tedavisi için faydalanabilecek bir diğer seçenek ortodonti tedavisidir. Ortodonti tedavisi, ileri seviyede olan diastema için ideal tedavi yöntemidir. Ortodonti tedavisi hastanın durumuna göre ortalama 2 yıl kadar sürmektedir. Fakat kalıcı ve dişin doğal yapısına zarar vermeyen bir uygulamadır.
Ayrık diş tedavisi, bazı hastalarda birden fazla seçeneğin uygulanması ile çözüme kavuşturulmaktadır. Bunu belirleyecek olan; hastanın şikayetleri, röntgen ve muayene sonucu olacaktır.
Diş Boşluklarını Diastema Tedavisi ile Kapatmak Mümkün!
Diastema yani ayrık dişler kişinin estetik görünümünü etkilediği için özgüvenini de düşürebilmektedir. Bazı diastema hastalarında konuşma bozuklukları da olabilmektedir. Ayrıca diastema tedavisi yapılmazsa diş arasındaki boşluklarda kalan ve temizlenemeyen besin artıkları diş çürüklerine sebep olabilir. Ayrık dişin tek bir sebebi yoktur. Genetik faktörler, diş eti rahatsızlıkları, diş eti ameliyatları ya da hastanın diliyle diş boşluklarıyla oynaması diastemanın sebebi olabilir.
Diastema, tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Tedavi seçenekleri ve süresi, hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Ayrık diş tedavisi ile ilgili daha net bilgiye sahip olmak için randevu alarak muayene olmaya gelebilirsiniz.
İlgili Bloglar
-
Telsiz Ortodonti
-
Yarık Dudak
-
Ortodontide Ağız Dışı Apareyler
-
Ayrık Diş (Diastema) Tedavisi
-
Çapraşık diş Tedavisi
-
Diş Teli Çürüklere Neden Olur Mu?
-
Diş Teli İle Diş İpi Nasıl Kullanılır?
-
Haraketli Protez Çeşitleri
-
Diş Tedavileri Kaç Dakika Sürer
-
Zirkonyum Kaplama Ömrü
-
Hollywood Gülüşü Nedir, Hollywood Gülüşü Yaptıran Ünlüler
-
Demineralizasyon Nedir?