Sedasyon

Lokal anestezi desteğiyle yapılacak küçük cerrahi girişimlerde ve tanıya yardımcı olacak ağrısız girişimler ve tetkik amaçlı girişimlerde (MR, Endoskopi, vb.) hastayı rahatlatmak, sakinleştirmek, korkularını gidermek için gereken ilaçların damar yolu ile verilmesi yöntemidir. 

Dental anksiyete tedavisinde, psikolojik yaklaşımların yeterli olmadığı durumlarda sedatif ilaçlar ve çeşitli sedasyon metotları uygulanmaktadır. Sedasyon, farklı ajanlar ve metotlarla hastanın santral sinir sisteminin (SSS) baskılanması vasıtasıyla çevreyle olan ilişkisinin ve bilincinin azaltılması işlemidir. Olumlu ve ağrısız bir diş deneyimine sahip olmanızı sağlamak için güvenli ve zamana göre test edilmiş seçenekler vardır. 

Konforlu Tedavi
Minimum Ağrı
Hızlı Sonuç

Sedasyon

Hastanın hava yolunu açık tutabildiği, fiziksel uyaranlara ve sözlü komutlara uygun cevabı verdiği ve bilincin baskılandığı bir yöntemdir. Bu bir genel anestezi degildir, hastane ya da ameliyathaneye gerek olmadan diş hekimi muayenehanesinde uygulanabilir.
Bilinçli sedasyon, hem erişkinlerde hem de çocuklarda son derece güvenlidir. Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Erişkinlerde intravenöz (damar içi) uygulanır. Doz ayarlaması kiloya göre yapılır. Çocuklarda ise oral (şurup), rektal (makattan), intranazal (burundan) uygulanan şekilleri vardır. Diş tedavisinin süresine göre ek dozlar verilebilir. Tek seansta birçok dişin tedavisini yapmak mümkündür (çekimler, dolgular gibi). İşlem bittikten yarım saat sonra hasta evine gidebilecek duruma gelir. Araba kullanmaması, efor ve dikkat gerektiren işlerden uzak durması ve dinlenmesi tavsiye edilir.
  • Hasta açısından rahat ve güvenli bir ortam yaratır
  • Korku hissini giderir
  • Anksiyeteyi ortadan kaldırır
  • Hastanın ağrı eşiğini yükselterek ağrıyı hissetmemesini sağlar
  • İstenmeyen refleksleri önleyerek hekim açısından son derece rahat bir çalışma ortamı sağlar
  • Özellikle korkuya eğilimli çocukların belleklerinde derin izler bırakacak psikolojik travmaları engeller
  • Bazı kalp hastaları ve yüksek tansiyonlu hastalarda lokal anestezi ortamının daha rahat tolere edilmesini sağlar
Dışarıdan uygulanan farmakolojik ajanlarla (ilaç) sağlanan, bilincin baskılanmadığı veya çok hafif baskılandığı, sözel emirlere yanıtın korunduğu, solunum, dolaşım sistemi fonksiyonlarının ve koruyucu reflekslerin korunduğu geri dönüşlü bir durumdur.
Dışarıdan uygulanan farmakolojik ajanlarla bilincin orta derecede baskılandığı, solunum ve dolaşım depresyonunun olmadığı, hafif uyarılara yanıtın korunduğu, dokunsal sözlü uyarılara cevabın korunduğu geri dönüşlü bir durumdur.
Dışarıdan uygulanan farmakolojik ajanlarla bilincin önemli ölçüde baskılandığı, hastaların sözel uyaranlarla kolayca uyandırılamadığı, ağrılı veya tekrarlayan uyaranlara ve emirlere uygun yanıt alınabilen geri dönüşlü bir durumdur. Solunum ve dolaşım desteği gerekebilir. Havayolu açıklığının sürdürülmesinde basit müdahaleler veya solunum yolu açma tekniklerinden faydalanmak gerekebilir.
Sedasyon işlemi, özellikle mental retardasyon ve küçük yaştan dolayı tıbbi müdahalelere zihinsel açıdan hazır olmayan hastalarda güvenle kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem öncelikle hastanın damar yolunun açılmasıyla başlar. Bu işlemin ardından anestezi uzmanı hastaya ilaç verir. Kişi uyku haline girer ve kişinin refleksleri korunmuş olunur. Böylece de hekim tedavisine başlar.
Sedasyon süreci, uyku halinin yüzeyselleştirilmesi olarak ifade edilmektedir. Bu süreç içerisinde müdahale için hastaya uygulanmış olan sedatif ilaçlar, beyinde birtakım etkiler bırakır ve bu etkiler aşamalı olarak ortadan kaldırılır.
Oral sedasyon yöntemi diş hekimliğinde anksiyeteyi ortadan kaldırmak için en yaygın olarak kullanılan en eski ve ekonomik bir yöntemdir.
Sedasyon uygulamaları daha çok çocukların diş tedavilerinde kullanılsa da, anestezi uzmanının kişinin uyku derinliğini ayarlayabilme olanağından dolayı tıpta geniş bir alanda kullanım potansiyeli bulunur.
Son Güncelleme : 09/01/2025