Analjezik Nedir ?
Analjezikler ağrının azalması amacı ile kullanılan ilaçlardır. Analjezik aynı zamanda günümüzde ağrı kesici olarak da bilinmektedir. Terim anlamı ile bireyleri uykuya sokmadan ya da bilinç kaybetmeden oluşan ağrıların kurtulmasını sağlamak amacıyla kullanılan ilaçlardır.
Analjezik ilaçlar başta diş ağrısı olmak üzere birçok ağrı ve hastalık tedavisinde kullanılmaktadır. Bu tür ilaçlar hap şeklinde bilindiği gibi krem vb. türleri de bulunmaktadır. Analjezik ilaçlar merkezi sinir sistemine direkt olarak etki etmektedir.
Analjezik Kullanım Alanları
Analjezik kullanım alanları birden çoktur. Genellikle şiddetli ağrıya karşı etkili bir ilaç olup bu kategori altında kullanılır. Ancak arada bir oluşan ağrılarda etkili değildir. Bu ilaçlar ağrı dışında nefes darlığı, öksürük ve ishal gibi sağlık sorunlarında da kullanılan bir ilaç olmaktadır. Seksiyona karşı etkili ilaçlardan birisidir.
Analjezik İlaçlar Arasında Farklar
Analjezikler etki seviyesine göre birbirinden farklı analjezik türleri olarak sınıflandırılmaktadır. Kullanılan bu ilaçların vücuttaki emilimi ve dağılımı arasında farklılıklar gözükür. Analjezik sınıfı içerisinde yer alan ilaçların yan etkileri ve alınması gereken yollarda birbirinden farklılık gösterebilir. Bu ilaçlar kafein gibi etki artıran maddeler ile daha etkili ağrı kesiciler haline gelmektedir.
Analjezik Yan Etkiler
Analjezik yan etkileri olarak zararsız olup alınan analjezik türüne göre değişiklik göstermektedir. Başlıca yan etkileri ise;
- Uyuşukluk
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Mide ekşimesi
- Çınlama
- Kaşıntı
- Ağız kuruluğu, gibi yan etkileri bulunur.
İlgili Bloglar
-
Yirmilik Diş Ağrısı Belirtileri
-
Ortodonti Tedavisinde Sorunsuz İlk Günler İçin 5 Mükemmel Öneri
-
Invisalign Şeffaf Plak Tedavisini Diğerlerinden Farkı?
-
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır ?
-
Dişçi Aynası Hangi Tür Aynadır ?
-
Diş Kaplama Nasıl Yapılır ?
-
Sararan Dişleri Beyazlatmak İçin Ne Yapılmalıdır?
-
Çene Çıkığı Tedavisi
-
Temporomandibuler Eklem Nedir?
-
Nefes Kokusu Neden Olur
-
Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
-
Analjezik Nedir ?
-
DİŞLERİNİZİ KORUMAK İÇİN 4 İPUCU