Tıp dilinde Halitozis olarak da bilinen ağız kokusu günümüzde 7’den 70’e herkeste görülebilir. Ağız kokusunun kesintili veya devamlı olacak şekilde 2 aydan daha uzun süre devam etmesi durumuna kronik kötü ağız kokusu denir. Ağız kokusuna neden olan sebepler fizyolojik ve patolojik olmak üzere 2’ye ayrılır. Fizyolojik ağız kokusu kişiden kişiye değişkenlik gösterebileceği gibi kişinin; sıvı tüketimine, salya üretimine, ağız hijyenine, ağız ve burun florasına, mikrobiyotasına, en son yediği besinin kimyasal, biyokimyasal, hormonal etkisine, açlık veya tokluk durumuna, uyku durumuna göre de ağız kokusunun şiddeti değişkenlik gösterebilir. Fizyolojik ağız kokusunda endişelenmeniz gereken sistemik bir hastalık yoktur. Patolojik ağız kokusunda ise altta yatan sistematik bir rahatsızlık olabileceği gibi birçok farklı nedenler de sebep olabilir. Bunlar; sübjektif ağız kokusu, karaciğer ve akciğer hastalıkları, ağız içi nedenlere bağlı ağız kokusu, solunum yolu nedenlerine bağlı ağız kokusu, bağırsak problemleri ve sindirim sistemi hastalıkları gibi sorunlara bağlı olabilir.
Ağız Kokusunu Önlemenin Yolları
Ağız kokusu hem kişiyi hem de çevresindekileri rahatsız eder. Bu nedenle altta yatan neden açığa kavuşturulmalı ve nedene yönelik tedavi yapılmalıdır. Fakat ağız kokusunu gidermek için basit, kendiniz kolaylıkla deneyebileceğiniz çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bazılarını sıralamamız gerekirse;
Dişlerinizi günde en az iki kere fırçalamaya özen gösterin ve diş fırçanızı 2 ayda 1 mutlaka değiştirin. Ağız gargarası yaparak su tüketimini çoğaltın.
Muhakkak 6 ayda 1 kere diş hekiminize kontrol için gidin. Dişleriniz ile birlikte mutlaka dilinizi de fırçalayın. Alkol ve sigara tüketiminden uzak durun.
Ağız, diş hijyeni ve temizliği yapılmasına rağmen ağız kokusu devam eden kişilerde mutlaka altta yatan sistemik ve olası hastalıklar ile ilgili tetkikleri yapılmalıdır.