Şeffaf Plak Tedavisi
Dişlerde ki çarpışıklık, aralıklı diş yapısı, çene genişlemesi gibi ortodontik durumlarda izlenen tedavi yöntemleri arasında bir klasik olarak bilinen diş telinden artık şeffaf plak tedavisi ile kurtulabiliyoruz.
Invisalign ya da telsiz ortodonti olarak bilinen şeffaf plak tedavisi, teknolojinin bizlere sunduğu son nimetlerden olan 3 boyutlu yazılım ile kişiye özel olarak oluşturulan plaklar, klasik tedavi yönteminde olduğu gibi dişlerde bir basınç yapmadığı için ağrı ve huzursuzluk yaratmamaktadır.
Bu da bizde bu konuyla alakalı daha çok bilgi edinme ihtiyacı doğurdu diyorsanız o zaman şeffaf plak tedavisi yöntemlerinin detaylarına inelim.
Şeffaf Plak Tedavisi Tercih Sebepleri
Şeffaf plak tedavisinianlatmanın en iyi yolu sanırım bu zamana kadar klasik yol olarak bilinen diş teli uygulamasıyla arasında ki farkları belirterek devam etmektir.
- Dış görünümde yarattığı tel görüntüsü yerine, şeffaf bir plak görünümü ile daha hoş bir görüntüye sahip olmak. İş ya da okul sürecinde konuşma yapmanız gibi durumlarda görüntü olarak kendinden daha emin olmanıza destek olur.
- Şeffaf plak tedavisi plakların çıkarılıp takılabilir olması sebebiyle daha hijyenik ve pratik olmaktadır. Kullanıcılar yemek yemeden önce çıkarıp yedikten sonra tekrar takılabildiği gibi yemek sırasında ağzınız da olması da size bir engel yaratmamaktadır. Sıcak bir çorba içimi sırasında çıkarılması önerilebilir.
- Diş teli kullanımında sık sık rastlanılan dudak ve yanak içlerinde metal ile sürtünmeden kaynaklı tahriş ve yaralar şeffaf plak tedavisiile karşılaşılan bir sorun olmaktan çıkmıştır.
- Diş teli kullanımlarında rastlanan kırılma, baretlerde çıkma ve telin atması gibi sorunlarla karşılaşmazsınız.
- Deneyimlere göre daha hızlı ve kolay bir tedavi yöntemi olması konusunda mutabık kalınmıştır.
- Diş teli uygulamasında yemek yerken aralarına yemek kaçması gibi sorunlar oluşmasına rağmen şeffaf plak tedavisi bu gibi sorunlara sebep olmaz
- Plakların kısa süreli çıkarılmış olması tedavinizi olumsuz etkilemez.
- Doktor kontrolleri, diş teli tedavisine nispeten daha uzun aralıklarla ( yaklaşık 3 ay gibi ) gerçekleştirilir.
Diş eti problemlerinde de etkili sonuç alınır.
Tedavi Süreçleri
Şeffaf plak tedavisisürecinde öncelikle 3 boyutlu bir tarayıcı ile hastaların ölçüleri alınarak bilgisayar ortamına aktarılıyor ve dişlerin en son aşamada olması istenen şekil oluşturuluyor bu süreçte belirlemeler yapıldıktan daha sonra 5-6 hafta arası bir süreçte plaklar oluşuyor ve hastanın kullanımına hazır oluyor. Hastanın kullanımı için ağız için de belli noktalara yerleştirilen sabit şeffaf aparatlar ile plağın takımı kolaylaşmaktadır.
Toplamda kaç adet plaka üretileceğini hesaplarken, değişimi planlanan dişlerin hareket edeceği her bir 0,05 mm değişiklik için bir plaka üretimi baz alınarak, en son ölçümlerden sonra belirlenebilir. Bu sebepten ilk muayenede yapılan ölçümler ve 3 boyutlu kalıbın çıkarılması büyük önem taşır. Hazırlanma sürecinin hassasiyeti bu anlamda uzun sürmesine sebep olabilmektedir.
Daha sonra ki süreçte plakların ne kadar kullanılacağız ağız içindeki probleme göre değişiklik göstermektedir. Genelleme olarak söylenmesi gerekirse 1 ile 1,5 yıl arasında kullanıldığını söylemek yanlış olmaz, ilk kullanım sürecinde günde 18-20 saat kesintisiz kullanımı tavsiye edilmesiyle birlikte bu şekilde kullanım gerçekleştirildiğinde 2 haftanın sonunda plak diş şeklini almaktadır ve bu şeffaf plak tedavisi iyileştirme sürecinin başladığını göstermektedir.
Pekiştirme Tedavisi, Şeffaf Plak Tedavisi, Tel Tedavisi
Şeffaf plak tedavisisürecine girdikten sonra pek çok kullanıcının karşılaşacağı tedavi cümlelerine bir açıklık getirelim. Yazımızın üst kısmında zaten şeffaf plak tedavisi sürecini anlatmıştık, pekiştirme tedavisi bu süreçten sonra; doktorunuzun da gerekli görmesi ile dişlerin tekrar bozulmasını engellemek amaçlı retainer denilen bir tedavi süreci izlenebilir. Daha sert ve kalın bir materyal kullanılmaktadır ve bu pekiştirme tedavisi dediğimiz süreci başlatmaktadır.
Tel tedavisi ise klasik tedavi yöntemi olarak söyleyebileceğimiz ağız içerisinde ki diş ve çene üzerinden gerdirilerek kullanılan diş teli uygulamasıdır. Bu tedavi yönteminin kullanılmasına rağmen sonuçta eksik başarı alındıysa ek tedavi olarak şeffaf plak tedavisi tavsiye edilebilmektedir.
Başlıca Dikkat Edilmesi Gerekenler
Şeffaf plak tedavisialt yaş sınırı için daimi olan azı ve kesici dişlerinin çıkmış olması beklenirken, üst yaş için bir sınır belirtilmemektedir. Ancak pek çok ortodontik tedavi yönteminde olduğu gibi uygulamanın başarılı olması için kemik seviyesinde ve destek dokularında belli bir seviyede dolgunluk olması beklenmektedir.
Yemek yerken diş teli uygulamasında yasaklı olan tedavi sürecine olumsuz yönde etki eden pek çok bazı yasaklı besinler var iken şeffaf plak tedavisi sürecinde yemek yerken size engel olan bir şart yoktur. Yemek yerken plakları çıkarmanız gerekmez ve yasaklı olan yiyecek sorunuyla karşılaşamazsınız. Ancak temizliği konusunda dikkat edilmesi gerekmektedir. Plakların kolaylıkla çıkarılabiliyor olması temizlik anlamında bir avantaj sağladığı gibi yüksek hijyen ile kullanmanızı da desteklemektedir.
Bahsedilen temizlik için plağı çıkardıktan sonra bir fırça ve sabunlu su ile temizlenebilir, basit olmasının yanında önemli olduğunu bildirmemizin sakıncası olmaz sanırım. Temizlik ihmali yapmamanız sizin tedavi sürecini de yüksek ölçüde etkilemektedir. Uzmanlar bu konuda diş macunları ya da zarar verebilecek diş temizleyicilerin plağa zarar verebileceğini de belirtmektedir. Temizliğinin eksik ve yetersiz yapılması koku ve diş plağı oluşumuna destek olabilmektedir.
İlgili Bloglar
-
Takma Diş Kullananlara Öneriler
-
Şeffaf Plak Tedavisi
-
Diş Telleri Konuşmayı Etkiler Mi?
-
Çocuk Ortodonti Tedavisi Kaç Yaşında Başlamalı?
-
Restoratif Diş Tedavisi Nedir ?
-
Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer ?
-
Ağız Kokusu Neden Olur ?